Logo
  • Blog
  • 11 januari 2013

Investeer in uw organisatie; investeer in talent!

Talent is er om ontwikkeld te worden. Het woord stamt af van het Grieks en staat voor een grote som geld. Zoals een belegger kapitaal investeert om het te laten groeien, zo komt een talent pas goed tot zijn recht als het juist wordt ingezet en de kans krijgt zich verder te ontwikkelen. Bedrijven die investeren in het aantrekken van young professionals, hebben er alle belang bij om deze mensen de kans te geven om hun talenten te ontplooien. Maar hoe investeer je in talent?

Uit ervaring weet ik dat er verschillende manieren zijn waarop je talent kan laten groeien. Uiteraard zijn deze manieren afhankelijk van doelstellingen en beschikbaar budget. Recent heeft ASA bij 275 bedrijven onderzocht hoe zij talentontwikkeling voor young professionals inrichten. Voor iedere HR-directeur gelden er een aantal aanbevelingen.

In het onderzoeksrapport ‘Jong talent naar de top’ van ASA worden de meest belangrijke en effectieve tools uitgebreid besproken om talent optimaal te ontwikkelen. Ik zal de belangrijkste aanbevelingen op een rij zetten:
■Breng talent structureel in kaart
■Maak bij selectie van jong talent gebruik van zelfreflectietesten
■Zorg ervoor dat er draagvlak is bij het hoger management en betrek hen bij het ontwikkelen van een            talentontwikkelingsstrategie
■Blijf focussen op talentontwikkeling
■Richt talentontwikkeling op alle medewerkers en niet alleen op topperformers
■Verhoog het opleidingsbudget
■Organiseer feedback uit verschillende invalshoeken

Als organisaties zich richten op de punten uit het bovenstaande lijstje, zorgt dit voor een betere doorgroei en behoud van young professionals. Daarbij blijkt dat het bedrijfsresultaat verbeterd door talentontwikkeling. Uit het onderzoek van ASA blijkt namelijk dat door talentontwikkeling  de kwaliteit en het aantal producten of diensten toeneemt,  er een groei ontstaat  in productiviteit per fte en dat de marge op de omzet hoger wordt. Medewerkers met kwaliteit en talent zijn, zeker in tijden van economische onzekerheid, van onschatbare waarde!

Voor het aantrekken en behouden van young professionals is het belangrijk dat talentontwikkeling in 2013 een speerpunt wordt en blijft binnen uw organisatie. Heeft u in het bovenstaande rijtje al iets gezien wat u aanspreekt? Of heeft u misschien aanvullende ideeën om talenten te ontwikkelen? Ik ben erg benieuwd!

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.