Logo
  • Blog
  • 4 mei 2015

Perfecte teams: welke Beatle ben jij?

Wie het perfecte team wil samenstellen, moet naar The Beatles kijken. ‘Are you a John or a Paul?’ is al sinds de jaren '60 een veelgehoorde vraag op feestjes. Voor wie met personeelsbeleid te maken heeft is die vraag niet alleen amusant, maar ook heel relevant.

De vier jongens die begin jaren '60 doorbraken met de hit ‘Love me do’, bleken een gouden combinatie te zijn. Maar hoe komen we erachter waar die gouden combinatie precies in zat? Door heel goed naar gedrag te kijken.

De som der delen

Wie was de drijvende kracht achter The Beatles? Wie schreef de beste nummers, waar zat de echte vonk? Het heeft geen zin die vraag te stellen. Geen van de vier was zonder de andere drie ooit zo groot als ze waren tijdens de jaren '60. John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr. De band was het levende voorbeeld van een som die meer is bij elkaar dan de verschillende delen apart. De vonk zat hem juist in de combinatie.

John & Paul

In The Beatles wordt het vrije spel van de creativiteit steeds weer aangegaan door de wisselwerking tussen de eigenzinnige John en de enthousiaste Paul. John die authentiek, ironisch en soms haast rauw was, tegenover de positieve, kleurrijke Paul, de man die zo goed de gevoelige snaar wist te raken. Samen schreven ze meer dan 180 nummers.

De stille Beatle

Naast dat vrije spel van John en Paul stond George: de ‘stille Beatle’. George putte uit de inspiratiestroom van de andere twee, maar volgde zijn eigen weg. Hij was bijvoorbeeld degene die zich onderdompelde in de cultuur en muziek van India,  en de anderen op die manier weer inspireerde. George was meer teruggetrokken dan John en Paul en kon helemaal opgaan in waar hij mee bezig was. Zo dreunde hij eens drie dagen achter elkaar zonder te stoppen het Hare Krishnamantra op.

Ringo’s kracht

‘He wasn’t even the best drummer in The Beatles,’ schijnt John Lennon ooit gek genoeg te hebben gezegd over Ringo. Maar dat is ook precies waar Ringo’s kracht lag. Hij hoefde niet de meest geïnspireerde of de meest creatieve Beatle te zijn. Hij hield de groep samen, hij relativeerde problemen, hij bracht vrolijkheid in de band.

Zoeken naar The Beatles in een team

Maar hoe zijn die verschillende rollen nu naar een team op de werkvloer te transformeren? De kracht van The Beatles zat hem in het feit dat alle varianten van menselijk gedrag in de band vertegenwoordigd waren. Elke Beatle staat voor een ander kwadrant. John vertegenwoordigt de autonomie, Paul de extraversie. George staat voor taakgerichtheid en Ringo voor de samenwerking. Het is dus niet zo vreemd dat Paul McCartney ooit opmerkte: 'We waren als de vier hoeken van een vierkant. Haalde je een van die hoeken weg, dan stortte het in elkaar'."

Wie naar het ideale team zoekt moet naar The Beatles kijken. De oude wijsheid blijkt daadwerkelijk hout te snijden. Het loont om echt goed naar de verdeling van die vier kwadranten in het team te kijken. Wie weet wat voor moois er nog eens uit naar voren komt.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.