Logo
  • Blog
  • 21 januari 2016

Coöperatie VGZ winnaar van de teamscan van het HR Learning Agility onderzoek

HFMtalentindex, HRcommunity en RaymakersvdBruggen hebben een groot Learning Agility onderzoek uitgevoerd onder HR. Deelnemers aan dit onderzoek konden zich opgeven om in aanmerking te komen voor een Learning Agility Team Scan voor hun eigen HR-team. Coöperatie VGZ is de gelukkige winnaar.

Hedwig De Leeuw den Bouter, teammanager bij Coöperatie VGZ: ‘Geweldig om dit te winnen. Het komt op een prachtig moment. Wij hebben begin 2015 twee HR-teams samengevoegd en dit gaat heel goed samen. Heel fijn om juist nu nog dieper in te kunnen gaan op de kwaliteiten van dit (nog best nieuwe) team.’

Evelien Schram, senior organisatiepsycholoog bij HFMtalentindex heeft de aftrap van het project verricht door het 20-koppige(!) HR-team bij te praten over het onderwerp Learning Agility. Door verschillende technologische en economische ontwikkelingen veranderen rollen en functies in organisaties steeds sneller. Waar het pakweg 10 jaar geleden duidelijk was over welke kwaliteiten iemand moest beschikken voor een bepaalde rol of functie, is dat tegenwoordig veel meer diffuus. De gevraagde competenties voor functies veranderen of functies verdwijnen zelfs volledig en moeten er nieuwe rollen worden ingevuld. Learning Agility staat voor het vermogen om op basis van nieuwe ervaringen snel én flexibel nieuw effectief gedrag te ontwikkelen, en dat gedrag vervolgens ook succesvol toe te passen.

Ook Coöperatie VGZ is constant in beweging, waardoor het thema Learning Agility uitstekend aansluit bij dit team. Ieder teamlid gaat de Learning Agility Scan maken. De Learning Agility Scan geeft concreet inzicht in de wendbaarheid van gedrag, aanleg en ambitie. Er werd al vrij snel de vraag gesteld of je Learning Agility kunt ontwikkelen? Schram: “Het helpt al als je je bewust bent van je eigen Learning Agility scores. De factor Self-awareness neemt daarom een speciale plaats in bij het meten van iemands Learning Agility. Immers, wie zelfkritisch is en over zelfkennis beschikt, zal sneller leren van ervaringen en omstandigheden. Iemand met een hoge score op Results Agility en een lage score op People Agility met een hoge Self-awareness factor, zal zich bewust zijn van de lage People Agility score. Dit maakt dat diegene oplettender zal zijn in situaties waarin People Agility belangrijk is: leren van anderen, luisteren naar anderen en daar iets mee doen”.

Schram zal in een volgende sessie een complete analyse van de Learning Agility van het gehele HR-team van Coöperatie VGZ presenteren. Schram: “Ik ben, net als het team, heel nieuwsgierig naar de resultaten. Het is altijd goed om te weten waar je krachten liggen als team, en natuurlijk ook waar de zwaktes. Door inzicht te hebben in waar dit team van leert en waar niet van, krijgen ze handvatten voor de toekomst. Daardoor vergroot het ontwikkelvermogen van het team.”

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.