Logo
  • Nieuws
  • 25 augustus 2016
  • Bron: Jobpersonality

Top 10 beroepen met robotiseringsrisico

Alleen al in Nederland zullen de komende 20 jaar maar liefst 2 tot 3 miljoen banen verdwijnen als gevolg van robotisering. Maar welke banen en beroepen worden bedreigd door de robot? Staat uw beroep in deze top 10?

Beeld Top 10 beroepen met robotiseringsrisico

De Universiteit van Oxford heeft onderzoek gedaan naar de gevolgen van robotisering voor de arbeidsmarkt. Op basis van dit onderzoek heeft Jobpersonality elk beroep in een Nederlandstalige database met meer dan 1000 veelvoorkomende beroepen weten te voorzien van een robotiseringspercentage.

Top 10 van beroepen die gaan verdwijnen

  1. Belastingadviseur (99%)
  2. Telemarketeer (99%)
  3. Chauffeur bestelwagen (98%)
  4. Makelaar (97%)
  5. Brugwachter (97%)
  6. Secretaresse (96%)
  7. Tuinman (95%)
  8. Magazijnmedewerker (95%)
  9. Accountant (94%)
  10. Slager (93%)

Top 10 van beroepen die blijven bestaan

Welke beroepen zijn minder gevoelig voor de robotisering? Bekijk onderstaande top 10 van beroepen die niet of nauwelijks gevoelig zijn voor robotisering. Het percentage geeft aan hoe groot de kans is dat dit beroep in de komende twintig jaar zal verdwijnen als gevolg van de komst van robotisering en automatisering.

  1. Audioloog (0%)
  2. Internist (0%)
  3. Pedagogisch medewerker (0%)
  4. Klinisch psycholoog (0%)
  5. Antropoloog (1%)
  6. Docent voortgezet onderwijs (1%)
  7. Loopbaanadviseur (1%)
  8. Verpleegkundige (1%)
  9. Grimeur (1%)
  10. Fotograaf (2%)

Wat meteen opvalt, is dat deze top 10 vooral bestaat uit sociale beroepen en creatieve beroepen. En dan met name beroepen in de zorg en het onderwijs. Andere beroepen die niet in deze top 10 staan maar niet snel zullen verdwijnen zijn leidinggevende en coördinerende beroepen als marketingmanager, CEO en salesmanager.

Nieuwe beroepen

Overigens is een lage kans op robotisering geen goede indicator voor een grote kans op werk. Psychologen zullen bijvoorbeeld niet snel gerobotiseerd worden, toch is het arbeidsmarktperspectief voor veel psychologen nog steeds niet heel gunstig. Dit geldt ook voor veel creatieve beroepen.

Dankzij de robotisering ontstaan er ook nieuwe beroepen, zoals motion designer, drone-piloot en big data specialist. Dit zijn de beroepen van de toekomst.

LEES OOK: Groepijnen van de automatiseringsgolf

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.