Logo
  • Nieuws
  • 20 maart 2011

5 tips voor strategische personeelsplanning

Ondanks het voornemen om strategischer te opereren komen veel HR-activiteiten in de praktijk nog steeds ad hoc tot stand. Zo blijkt uit onderzoek van Berenschot onder 172 organisaties in de profit en non-profit sector. Slechts 15 procent van de respondenten geeft aan dat de HR-activiteiten voortkomen uit een geplande HR-strategie.

Beeld 5 tips voor strategische personeelsplanning

Het volwassenheidsniveau van strategische personeelsplanning loopt bij veel organisaties dan ook sterk uiteen. Hoe krijgt u dit op een hoger plan? Vijf tips:

  • Zorg voor een strategie die motiverend en richtinggevend is: uit een goed geformuleerde organisatiestrategie kunt u afleiden welk personeel u nodig heeft.
  • Houd ook rekening met het huidige personeelsbestand: onderneem actie op het verschil tussen uw huidige bestand en uw toekomstige personeelswensen.
  • Kies de juiste planningshorizon en houd daarbij rekening met de snelheid van veranderingen binnen en buiten de organisatie (arbeidsmarkt, onderwijs).
  • Benut zowel interne als externe informatiebronnen: organisatiebrede  productiviteitscijfers, conjunctuurinformatie van het CBS, gegevens van UWV WERKbedrijf et cetera.
  • Zorg dat u de randvoorwaarden op orde heeft: alleen met een gedegen personeelsbeleid als basis komt strategische personeelsplanning goed uit de verf.

Ga naar het stappenplan voor strategische personeelsplanning op de website van HR Strategie. Hier vindt u op de hot topic-pagina over strategische personeelsplanning tevens expertartikelen, downloads en een adviesdesk voor gerichte vragen over dit onderwerp.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.