Logo
  • Nieuws
  • 11 april 2008
  • Mariel Hovemann

Werknemers zijn voor extra diversiteit

Ongeveer de helft van de werknemers in Nederland vindt het belangrijk dat de werkgever zorgt voor een goede spreiding van leeftijd en opleidingsniveau van medewerkers. Dit komt naar voren in uit de door Blauw Research uitgevoerde Randstad Werkmonitor voor de maand april.

Beeld Werknemers zijn voor extra diversiteit

Werkenden vinden dat collega’s van jongere, middelbare en oudere leeftijd elk hun specifieke kwaliteiten hebben. Spreiding naar leeftijd kan er voor zorgen dat deze kwaliteiten optimaal vertegenwoordigd zijn op het werk. Werknemers geven aan dat zij jonge werknemers zien als ambitieus, flexibel en creatief. Werknemers van middelbare leeftijd zijn initiatiefrijk, werken snel, zijn gemotiveerd en productief en bovendien gericht op samenwerken. Oudere werknemers hebben – zo zeggen werkenden in het onderzoek – verantwoordelijkheidsgevoel en goede sociale vaardigheden.

 

Kennisoverdracht

Een groot deel van de werkenden ziet de kennisoverdracht door ouderen als een cruciaal onderdeel van de samenwerking. Zes op de tien Nederlandse werkenden vindt dat ouderen onmisbaar zijn voor de groei van jongeren. Werkgevers zouden deze kennisoverdracht meer moeten stimuleren, vinden werknemers.

 

Kritiek

Toch is er ook kritiek. Oudere werknemers vinden dat jongere werknemers niet genoeg open staan voor kennisoverdracht (zegt 40 procent), dat ze ook geen initiatief nemen (50 procent) en dat ze te weinig vragen stellen (43 procent). Maar liefst 49 procent van de ouderen heeft het gevoel dat jongeren zich vaak te groot voelen voor sommige werkzaamheden. Dit terwijl ze toch minder goed opgeleid zijn voor de praktijk, vindt eveneens de helft van de ouderen.

 

Jongeren zijn op hun beurt kritisch over oudere werknemers: ouderen moeten meer aannemen van jongeren, aldus een op de drie ondervraagden. Daarbij klinkt harde kritiek op de ICT-vaardigheden van ouderen: bijna een kwart van de werknemers denkt dat oudere werknemers de technologische ontwikkelingen vaak niet bij kunnen houden. Oudere werknemers zelf onderkennen dat zij hun ICT-kennis moeten bijspijkeren: de helft van de oudere werknemers geeft dit aan.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.