Logo
  • Nieuws
  • 25 september 2008
  • Arzu Kokeng

Vrouwelijke managers maken uw werkneemsters depri

Vrouwelijke werknemers hebben meer last van depressies, slapeloosheid en hoofdpijn als hun manager ook een vrouw is. Dit blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Toronto waarin 1800 Amerikaanse werknemers werden onderzocht. De onderzoekers denken dat vrouwen liever een man als baas hebben omdat dit het traditionele rollenpatroon onderschrijft, zo meldt dagkrant DAG.

Beeld Vrouwelijke managers maken uw werkneemsters depri

Een reden voor de depressies zou het 'Queen Bee Syndrome' kunnen zijn. Dit zogenaamde Koninginnebij Syndroom gaat er van uit dat succesvolle vrouwen er niet tegen kunnen om omringd te worden door vrouwelijke concurrenten.

 

Van hetzelfde geslacht

Tijdens het onderzoek werden de mate van stress en de psychische gezondheid van werknemers vergeleken in drie verschillende situaties: werkend voor een man, voor een vrouw en voor allebei. Vrouwen met een leidinggevende van hetzelfde geslacht hadden veel meer klachten dan vrouwen met een mannelijke baas. Vrouwen met een mannelijke baas hadden significant minder klachten, terwijl vrouwen met zowel een mannelijke als een vrouwelijke baas er ergens tussen in zaten.

 

Onderbezetting en geldgebrek

Mannen hadden nergens last van, of hun baas nou een man of een vrouw was. Ze deden het wel beter als ze leiding kregen van allebei. Scott Schieman, die het stuk publiceerde in de Journal of Health and Social Behaviour, geeft toe dat het in het geval van vrouwen ook aan het soort werk zou kunnen liggen. Vrouwen die een andere vrouw als baas hebben, werken bijvoorbeeld vaak in de zorg, in het onderwijs of in de sociale sector. In die sectoren is vaak sprake van onderbezetting en geldgebrek, wat de nodige stress met zich meebrengt. Deze specifieke punten moeten volgens Schieman nog verder worden onderzocht. 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.