Logo
  • Nieuws
  • 19 november 2021
  • Henk Vlaming Foto Tjahny: Mandy Brander
  • Bron: CHRO

Tjahny Bercx, CHRO LeasePlan, verkozen tot CHRO of the Year 2021

Op 18 november 2021 werd voor de vijfde keer de CHRO of the Year Award uitgereikt. Ten overstaan van vele collega HR-directeuren werd de CHRO of the Year 2021 bekend gemaakt tijdens CHRO Day. Het doel van de CHRO of the Year Award is om innovatieve, inspirerende HR-directeuren, die een duidelijk impact op de organisatie hebben, erkenning te geven voor het werk dat zij doen. Dit jaar ging de eer naar Tjahny Bercx, CHRO LeasePlan. De jury omschrijft hem als een business-gedreven visionair die het menselijke niet uit het oog verliest, met impact op engagement en resultaat. 'Probeer altijd te begrijpen wat anderen bezighoudt.'

Beeld Tjahny Bercx, CHRO LeasePlan, verkozen tot CHRO of the Year 2021

De verkiezing van de 59-jarige Tjahny Bercx werd tijdens de CHRO Day 2021 in Buitenplaats Kameryck bekend gemaakt. Bercx is Chief People & Performance Officer bij mobiliteitsbedrijf LeasePlan, dat in 2025 volledig gedigitaliseerd wil zijn. Eerder werkte hij als Vice President HR bij ING Barings en KLM. In 2005 stapte hij over naar LeasePlan, waar hij achtereenvolgens CEO van LeasePlan Brazilië en LeasePlan Mexico was.

'Grote veranderingen gaan niet in de eerste plaats over structuur, maar over mensen'

De vierkoppige jury – bestaande uit vorige CHRO’s of the Year (Anne Jaakke 2016; Janine Vos 2017, Abbe Luersman 2018 en Maryjo Charbonnier 2019) - merkte op dat Tjahny Bercx denkt als een visionair in een bedrijf dat in 2025 volledig gedigitaliseerd wil zijn.  Op de onderdelen innovatie, impact en inspiratie waarop de drie genomineerden zijn beoordeeld, kwam Bercx als beste naar voren.

“Hij is business-gedreven, zonder het menselijke uit het oog te verliezen, met impact op engagement en resultaten”, zo roemde de jury zijn prestaties bij LeasePlan.

Karakter en leiderschapsstijl 

Van Louis Willem Gunning, de CEO van LeasePlan, kreeg hij nog een goudgerande aanbeveling mee. “De belangrijkste bijdrage van Tjahny in de afgelopen vijf jaar is zijn karakter en leiderschapsstijl. Zijn invloed als de drager van onze cultuur heeft een grote rol gespeeld bij het realiseren van onze zeer uitdagende agenda. Hij is de lijm geweest tussen vele mensen, functies, regio's en initiatieven. Zoals we allemaal weten, verslaat cultuur de strategie zonder twijfel en in een tijd van grote veranderingen is dit zowat de belangrijkste bijdrage die een leider kan leveren.”

Tjahny Bercx is bij LeasePlan verantwoordelijk voor het aanpassen van interne organisatie aan de digitalisering van het bedrijf die in 2025 voltooid moet zijn. Hij moet het personeel voorbereiden op de verandering. “We zijn deze reis begonnen in 2017. We leggen nu de laatste hand aan een platform op Amazon, genaamd NextGen Ditigal Architecture, waarvoor we wereldwijd tientallen miljoen auto’s beschikbaar gaan stellen. Dit gaat ons businessmodel veranderen, met een enorme impact op HR als gevolg.”

Sillicon Valley

Hoe groot die impact is, maakt Bercx duidelijk in alle geledingen. Daarvoor maakt hij gebruik van lokale ondernemingsraden van LeasePlan, die hij meenam naar Sillicon Valley. “Om ze een indruk te geven van wat de technologie gaat brengen. Je kan het vertellen, maar het maakt meer indruk als mensen het met eigen ogen zien. Dit helpt om ons voor te bereiden op de volgende stap die we als LeasePlan gaan maken. De ondernemingsraden zijn mijn rechterhand in dit proces.”

De uitverkiezing is de erkenning voor het vakmanschap van Bercx, die niet voorbestemd leek voor internationale topfuncties in zowel de lijn als in HR. “Ik volgde geen universitaire opleiding”, zegt hij daarover. “Op mijn zestiende ging ik naar de marine.” Zijn havo doorliep hij aan boord, waarna hij verder studeerde aan de Open Universiteit. Hij volgde een master in psychologie, voltooide een MBA aan Keele University (UK) en schreef diverse HR-boeken. 

'Dit gaat ons businessmodel veranderen, met een enorme impact op HR als gevolg'

“Grote veranderingen gaan niet in de eerste plaats over structuur, maar over mensen”, zegt hij. “Dit is waarom zoveel veranderingen het niet redden, want die spelen zich af op high level. Bij LeasePlan maakt iedereen de leiderschapsreis, zowel de managers en de bestuurders als de werknemers. We willen agile werken en dat kan alleen als er vertrouwen is bij de mensen. Onderdeel van het creëren van vertrouwen is het bouwen aan zingeving. Dat vraagt om een continue dialoog en die zijn we aan het voeren.”

“Wat we doen is het inzicht verdiepen in waar ons gedrag vandaan komt, sessies waarin mensen fysiek samenkomen en die worden begeleid door specialisten. We nodigen mensen uit om alles van zichzelf te laten zien, alles uit te wisselen van hun liefdes tot hun pijn. Altijd leidt dit tot lachen en tranen. Ja, dit doen we ook met het HR-team en met de countrydirectors. Nog nooit is de betrokkenheid van medewerkers bij de organisatie zo hoog geweest als nu, uitgedrukt in percentages is die tegen negentig procent.”

Altijd bereikbaar

Hoe stelt Bercx zijn kennis en ervaring beschikbaar? Door het schrijven van columns, zoals hij al jaren doet. En door steeds in gesprek te gaan met allerlei mensen en collegiaal uit te wisselen. Houd jezelf aan tafel, is zijn advies. “Wees altijd bereikbaar en probeer te begrijpen wat anderen bezighoudt. Deze overtuiging blijf ik in de praktijk brengen. Als je wilt inspireren, zorg dan dat anderen altijd met jou in contact kunnen komen. Dan voelen ze zich vrij om te vragen en staan ze open om kennis uit te wisselen.”

'Als je wilt inspireren, zorg dan dat anderen altijd met jou in contact kunnen komen'

Wie introduceert binnen zijn of haar HR-beleid innovatieve methoden, instrumenten en samenwerkingsverbanden? Welke HR-directeur inspireert zijn of haar omgeving, zowel in- als extern, met deze innovatieve aanpak? Welke HR-directeur heeft aantoonbare impact op de organisatie geboekt met dat innovatieve, inspirerende beleid? Met de uitverkiezing tot CHRO of the Year 2021 klopt Bercx de twee andere genomineerden, Erwin Hoogeveen van Fugro en Jacueline Touw van Sligro. Beide dongen mee naar de titel vanwege hun indrukwekkende prestaties op het gebied van HR. Ondanks hun sterke prestaties maakte Tjahny Bercx de meeste indruk op de jury. Vooral vanwege de visie op HR die hij laat zien in de strategische herpositionering van LeasePlan. Niet de technologie maar de medewerkers ziet hij als cruciaal voor het slagen van het veranderproces.

Bron: CHRO.nl

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.