Logo
  • Nieuws
  • 12 december 2013
  • Mariel Hovemann

Strategisch begrip tussen teams van cruciaal belang

In het voormalige Ruwaard van Putten ziekenhuis heerste een ‘eilandencultuur’, concludeerde de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in haar rapport. Deze eilandencultuur stond het bieden van veilige en verantwoorde zorg in de weg. Veel organisaties worden geconfronteerd met hetzelfde probleem.

Beeld Strategisch begrip tussen teams van cruciaal belang

Uit het proefschrift ‘No Team is an Island’ van Jeanine Porck, blijkt dat organisaties zelf veel invloed hebben op het ontstaan en voorkomen van een eilandencultuur. Porck verdedigt haar proefschrift maandag 16 december 2013 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Gedeeld strategisch begrip

“De strategie van een organisatie zegt: ‘dit willen we bereiken’. Maar teams zullen daarmee zelf onderling af moeten stemmen: ‘zo gaan we dat doen’. Dan is er sprake van strategisch begrip. Het Ruwaard van Putten ziekenhuis is een extreem voorbeeld van wat er mis kan gaan als deze afstemming tussen teams ontbreekt,” aldus Porck. In haar proefschrift richt zij zich op de rol van gedeeld strategisch begrip in de afstemming tussen teams. Haar onderzoek toont aan dat wanneer teams meer gedeeld strategisch begrip hebben, zij ook beter met elkaar samenwerken.

Sterk identificeren met organisatie

Porck deed onderzoek bij verschillende middelgrote en grote bedrijven. Samen met haar onderzoeksgroep ontwikkelde ze een nieuwe methode om het gedeeld strategisch begrip tussen teams te meten. Ook geeft zij gebaseerd op haar onderzoek richtlijnen om de afstemming tussen de teams binnen de organisatie te vergroten. “Een te sterke focus op teams leidt af van het organisatiebelang; het creëren van gedeeld begrip tussen groepen is moeilijk als medewerkers zich te sterk onderdeel voelen van hun eigen team, dit werkt samenwerking tegen. Van belang is dat er ook wordt ingezet op sterk identificeren met en onderdeel voelen van de organisatie. Daarnaast moeten bedrijven hun medewerkers helpen om bruggen te bouwen tussen hun teams. Ook is het belangrijk om de ‘netwerkers’ te koesteren omdat we hebben gevonden dat juist díe medewerkers een belangrijke motor kunnen zijn voor het creëren van gedeeld begrip tussen teams', licht Porck toe.

Producttips

Ook interessant

Best practices in HR
In dit rapport hebben we 21 HR-best practices voor u verzameld, die het hele spectrum van de HR-portfolio bestrijken.

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.