Logo
  • Nieuws
  • 7 juli 2010
  • Manon Schuttrups
  • Bron: RWI.nl

Ondanks vertrek babyboomers niet voor iedereen werk

Het economisch herstel is nog broos, maar zal met enige vertraging leiden tot herstel van de werkgelegenheid. Ook zal op termijn de vergrijzing ervoor zorgen dat er meer vervangingsvacatures zijn. Toch betekent dit niet automatisch dat er dan ook voor iedereen geschikt werk is.

Beeld Ondanks vertrek babyboomers niet voor iedereen werk

In de ‘Arbeidsmarktanalyse 2010’ beschrijft de Raad voor Werk en Inkomen (RWI) daarom dat een goed arbeidsmarktbeleid onmisbaar is voor een goede aansluiting van vraag en aanbod en om de economische groei te bevorderen. Hierbij gaat het niet alleen om investeren in de (potentiële) werknemers, bijvoorbeeld door scholing, maar ook om investeren in behoud en uitbreiding van arbeidsplaatsen.

 

Babyboomers met pensioen

In de Arbeidsmarktanalyse 2010 beschrijft de RWI de huidige situatie op de arbeidsmarkt en bekijkt de verwachtingen voor de komende periode. Het afgelopen jaar zijn vooral in de marktsector veel banen verloren gegaan, die de komende jaren waarschijnlijk niet terug zullen komen. Tegelijkertijd zal er waarschijnlijk ook op de collectieve sector flink bezuinigd worden, met mogelijk gevolgen voor de werkgelegenheid. Daar staat tegenover dat er in het afgelopen jaar veel mensen met pensioen zijn gegaan (de ‘babyboomers’). Ook in de komende twee jaar zal dit het geval zijn.

 

Investeren in scholing

Hoewel er in bepaalde sectoren wel tekorten kunnen ontstaan aan mensen met specifieke kennis en vaardigheden zal er de komende twee jaar over het algemeen een overschot aan werknemers blijven. Met name voor werknemers aan de onderkant van de arbeidsmarkt blijft het moeilijk om werk te vinden. Datzelfde geldt voor hoger opgeleiden met specifieke kennis.

 

Om er toch voor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen een baan vinden, moet er volgens de RWI dan ook nu worden geïnvesteerd. Allereerst in de (potentiële) werknemers, bijvoorbeeld door scholing. Daarmee zal de omvang en productiviteit van de werkgelegenheid kunnen toenemen. Ten slotte moet de aansluiting tussen de opleiding van werknemers en de eisen die de arbeidsmarkt aan hen stelt verbeteren.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.