Logo
  • Nieuws
  • 4 augustus 2009
  • David Davidson

Nederlanders werken kort en hebben veel vakantie

Nederlanders hebben een relatief korte werkweek, ze gaan al na 39,9 uur naar huis. Europese onderzoekers vergeleken de gemiddelde collectief afgesproken wekelijkse werktijden in Europa.

Beeld Nederlanders werken kort en hebben veel vakantie

De onderzoekers namen de sectoren metaalbewerking, banken en lokale overheid onder de loep. Roemenen werken wekelijks de meeste uren: 41,8. ook in Tsjechië, Polen en Letland weet men van aanpakken met gemiddeld 41,7 arbeidsuren per week. Volgens onderzoeksinstituut Eurofond werken Nederlanders gemiddeld een half uur minder dan andere Europeanen. Franse en Belgische werknemer werken het minst, met respectievelijk gemiddeld 38,4 en 38,6 uur.

 

Vakantiedagen

De onderzoekers vergeleken ook het aantal vakantiedagen waar Europese werknemer jaarlijks recht op hebben. Nederlanders mogen zich verheugen op 25,6 dagen vrij in het jaar. De Zweden vieren 33 dagen vakantie, terwijl de Esten dit maar 20 dagen doen. Het Europese gemiddelde ligt op 25,2 dagen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.