Logo
  • Nieuws
  • 18 augustus 2009
  • David Davidson

Kwetsbare jongeren bang voor verdringing op arbeidsmarkt

Bijna tweederde van de laagopgeleide jongeren is bang om op de arbeidsmarkt verdrongen te worden door leeftijdsgenoten met een beter diploma.

Beeld Kwetsbare jongeren bang voor verdringing op arbeidsmarkt

Dit blijkt uit een onderzoek in opdracht van het ministerie van Jeugd en Gezin naar de kijk van jongeren van 15 tot en met 22 jaar op hun arbeidsperspectieven.

De vrees om weggedrukt te worden op de arbeidsmarkt leeft vooral onder middelbare scholieren en laagopgeleide jongeren. Opvallend is dat hoger opgeleide jongeren juist verwachten dat er altijd wel vraag blijft naar laaggekwalificeerde arbeidskrachten. Tweederde van alle jeugd denkt dat er door de economische malaise minder vacatures voor jongeren zijn.

 

Het onderzoek is een vervolg op een peiling in het tweede kwartaal. Vergeleken met een half jaar geleden zijn jongeren een stuk somberder geworden over de vraag of ze een baan kunnen vinden die aansluit bij hun opleidingsniveau en opleidingsrichting. Een grote meerderheid van de jongeren geeft aan verder te leren.

 

Kwetsbaar

Het kabinet zegt zich bewust te zijn van de moeilijke positie van vooral kwetsbare jongeren in tijden van crisis, dat zijn jongeren die jongeren laagopgeleid zijn of met de jeugdzorg te maken hebben gehad. Jaarlijks gaat het om zo’n ongeveer 30 duizend moeilijk bemiddelbare nieuwkomers op de arbeidsmarkt. Het kabinet heeft voor deze doelgroep 40 miljoen euro gereserveerd.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.