Logo
  • Nieuws
  • 28 mei 2010
  • Mariel Hovemann

Eén op de twee cao´s bevat afspraken over employability

De cao-onderhandelingen verlopen enigszins stroef, maar leveren wel constructieve resultaten op voor de toekomst. Dat is de belangrijkste conclusie van de tussenevaluatie cao-seizoen 2010 van werkgeversvereniging AWVN.

Beeld Eén op de twee cao´s bevat afspraken over employability

Tot nu toe is eenderde – 227 cao´s - van alle te vernieuwen overeenkomsten ook daadwerkelijk vernieuwd. Normaal is zijn rond deze tijd ongeveer de helf van de cao´s afgesloten.


De loonafspraken stabiliseren rond de 1 procent. De meeste loonafspraken zijn gepast voor de situatie in betreffende economische sector aldus de AWVN. Daarbij kijkt de werkgeversvereniging naar het totaalpakket van aanvullende afspraken. Bedrijven die onder de 1 procent blijven maken bijvoorbeeld vaker afspraken over inzetbaarheid.

 

Gemiddelde looptijd

De gemiddelde looptijd van cao’s in 2010 is 18 maanden, drie maanden langer dan 2009. Dat komt volgens het AWVN doordat veel cao’s ruim na de expiratiedatum zijn afgesloten, maar ook doordat cao-partijen zich weer durven te richten op de lange termijn.

Duurzame inzetbaarheid

Ook het toenemend aantal afspraken over duurzame inzetbaarheid toont het vertrouwen van de cao-partijen. 70 procent van de cao’s bevat daar afspraken over. Vooral afspraken over employability en diversiteit komen dit jaar vaker voor: in één op de twee cao’s is hierover een afspraak gemaakt.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.