Logo
  • Blog
  • 19 maart 2015

Is de sourcing partner een boeman?

Recent onderzoek laat zien dat HR- en inkoopprofessionals steeds bewuster omgaan met de inhuur van hun extern IT-personeel. Eén van de voornaamste redenen hiervoor is het verbeterde inzicht in de tariefhoogte van zelfstandige professionals. Ook kijken inhurende organisaties steeds kritischer naar de inzet van seniors.

Deze bedrijven zijn zich steeds bewuster van het feit dat deze taken vaak ook prima door mediors kunnen worden ingevuld. Waar in 2013 nog bijna een kwart (21%) van de ingehuurde IT’ers een mediorfunctie had, is dit in 2014 verdubbeld naar 40 procent! ‘Onnodige’ seniorfuncties zijn inmiddels ingeruild voor mediors. Organisaties besparen dankzij de groeiende bewustwording van de HR- en inkoopafdeling al flink wat geld. Al met al zijn organisaties anno 2015 goed ingelicht over hun flexibele inhuur, maar het kan altijd beter!

Ratecards

Er liggen naar mijn mening ook nog genoeg kansen voor HR- en inkoopprofessionals voor het nog verder optimaliseren van hun flexibele inhuur. Hulp van bijvoorbeeld ratecards of bemiddelingsbureaus wordt nog relatief weinig ingezet. Maar waarom eigenlijk? Meer kennis kan alleen maar in je voordeel werken. In mijn omgeving zie ik dat veel bedrijven nog schuchter zijn als het gaat om het inzetten van een dergelijke derde partij. Zij zijn naar mijn idee onterecht bang voor de hoge kosten die ze verwachten bij de inzet van een sourcing partner. Dat is ergens te begrijpen als je naar het imago van ouderwetse bemiddelingsbureaus kijkt; ze zouden duur zijn en de bijkomende fee’s te hoog.

Korte keten

Toch zijn het juist organisaties die met deze partijen samenwerken, die uiteindelijk goedkoper uit zijn. Bedrijven die hun sourcing intern beleggen, hebben immers tijd, kosten en resources nodig, die anders door de sourcing partner gecoverd zouden worden. De tarieven blijven in beide situaties hetzelfde en het uitbesteden blijkt in de praktijk vaak voordeliger. Door een transparante kostenstructuur en korte keten te hanteren, zorgen goede, onafhankelijke sourcing partners ervoor dat zowel de inhurende organisatie als de professionals altijd weten wat er speelt. Van het proactief benchmarken van de uurtarieven, tot het afhandelen van de contracten; door het gehele inhuurtraject uit te besteden, worden juist kosten bespaard.

Partnership

HR- en inkoopprofessionals van vandaag de dag zijn steeds beter ingelicht wat betreft tariefhoogte en inzet van hun flexibele IT-schil. Een grote stap vooruit in vergelijking met een jaar of vijf geleden. De angst voor dat de sourcing partner een boeman is, is naar mijn idee achterhaald. De praktijk laat zien dat een samenwerking met een derde partij die gebaseerd is op een partnership, juist voordeliger is dan het werk intern te beleggen. Naast de financiële voordelen komt dit ook vaak de kwaliteit ten goede. Kijk zonder zorgen onder je bureau of in de voorraadkast: geen boeman te zien!

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.