Logo
  • Nieuws
  • 2 september 2009
  • Manon Schuttrups

CPB: "Deeltijd-WW helpt niet tegen werkloosheid"

Deeltijd-ww helpt niet tegen werkloosheid, maar verstopt deze vooral. Dit stelt het Centraal Planbureau in het boek ‘De grote recessie’. Het CPB ziet liever een verdere flexibilisering van de arbeidsmarkt.

Beeld CPB: "Deeltijd-WW helpt niet tegen werkloosheid"

Dat de werkloosheid in Nederland nog niet sterk is gestegen komt volgens het Planbureau vooral doordat werknemers die gebruikmaken van deeltijd-WW, niet tot de groep werklozen worden gerekend. Het CPB gaat er dan ook nog steeds vanuit dat de werkloosheid de komende anderhalf jaar flink zal stijgen.

 

Baan
De deeltijd-ww belemmert net als de ontslagbescherming het herstel van de arbeidsmarkt, aldus het CPB. De regeling zou werknemers vasthouden in hun huidige baan, terwijl ze beter op zoek kunnen gaan naar een nieuwe. “De populariteit van deeltijd-WW berust op het idee dat er in tijden van crisis geen enkele baan beschikbaar is. Maar dat is een misvatting,” aldus het CPB. “De arbeidsmarkt is een voortdurende stoelendans waarin mensen steeds stoelen verlaten om een nieuwe te bezetten.”

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.