Logo
  • Blog
  • 22 oktober 2018

Recruiten zonder managers, hoe doe je dat?

Een organisatie zonder managers biedt verschillende voordelen. Zo is een zelfsturende structuur handig voor bedrijven die hun business snel willen uitbreiden. Doordat medewerkers bij verschillende beslissingen betrokken zijn, ontstaat er bovendien meer draagvlak op de werkvloer dan bij organisaties waar het managementteam de beslissingen neemt. Maar hoe werkt het dan als je als zelfsturende organisatie nieuwe medewerkers wilt recruiten?

Allereerst is de manier waarop een vacature in een zelfsturende organisatie ontstaat, heel anders dan in een omgeving met managers. In een traditionele organisatie geeft een manager aan wanneer er een nieuwe medewerker nodig is. In het geval van een zelfsturend team ontstaat het idee om een nieuw teamlid te recruiten vanuit een directe behoefte – en nemen meerdere mensen samen de beslissing om iemand wel of niet aan te nemen. Het resultaat? Meer draagvlak.

Team-based hiring

Bij Nmbrs werken we al een aantal jaren met zelfsturende teams en een collaboratief hiring-proces (of team-based hiring). Eerst analyseren wij – de people-department – de cv’s. Daarna doen we via Skype een open gesprek van 45 minuten waarin we de werkcultuur toelichten en focussen op verantwoordelijkheid, authenticiteit en de juiste growth-mindset.

Het echte, fysieke sollicitatiegesprek is met de specialisten uit het team. Doordat we geen managers hebben, vinden we het erg belangrijk dat de specialisten inspraak hebben in wie bij Nmbrs komt werken. Deze manier van recruiten helpt ons – en misschien in de toekomst ook jouw organisatie – de juiste mensen aan te nemen.

Een-op-eentraining

Uiteraard is recruitment een vak dat niet iedereen onder de knie heeft. Als je een recruitmentteam samenstelt, is het belangrijk om dat in je achterhoofd te houden. Een een-op-eentraining waarin medewerkers leren hoe ze zo’n selectiegesprek aanpakken, kan dit obstakel grotendeels wegnemen. Bovendien zorgen de betrokken specialisten voor een kritische blik en leren ze een omgeving creëren, waarin kandidaten excelleren en alles laten zien wat ze in huis hebben. Zo zien we geen talent over het hoofd.

Wij zorgen dat we altijd een ervaren people-lead hebben, aangevuld met leden van het zelfsturende team en een senior collega die veel over het werk weet. Zo kunnen medewerkers die straks nauw samenwerken met de nieuweling, het talent beoordelen en helpen met het opstellen en beoordelen van assessments. Deze betrokkenheid maakt de kans groter dat de keuze voor een kandidaat gelijk een schot in de roos is.

Verantwoordelijkheid verdeeld

Hoewel er bij een collaboratieve hiring-aanpak heel wat mensen zijn betrokken, hoeft dit niet te betekenen dat het proces veel tijd kost. De people-lead is namelijk alleen betrokken bij de eerste selectie en is daarna vooral nodig voor de praktische zaken, zoals het salaris en het contract. En doordat de verantwoordelijkheid is verdeeld over een heel recruitmentteam, is het niet nodig dat people-managers helemaal alleen de kar trekken.

Kortom: people-managers hoeven niet bang te zijn voor een collaboratieve hiring-aanpak. Het is zeker de moeite waard om het eens uit te proberen. Want ook als je wél een hiërarchie hebt, is het een effectieve methode om talent binnen te halen.

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.