Logo
  • Nieuws
  • 27 juni 2008
  • Mariel Hovemann

Sterke groei payrolling verwacht

De komende jaren stijgt het aantal bedrijven dat gebruik maakt van payrolling sterk. Dat blijkt uit een gezamenlijk onderzoek naar de huidige en toekomstige payrollmarkt door EIM en DBSC Consulting in opdracht van de Vereniging Payroll Ondernemingen (VPO) en de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU).

Beeld Sterke groei payrolling verwacht

Het onderzoek vond plaats onder 245 organisaties met ten minste 20 arbeidskrachten. Op dit moment maakt één op de twaalf bedrijven gebruik van payrolling en naar verwachting wordt dat in paar jaar één op de vier. Het aantal personen dat dagelijks gepayrolled wordt is maar liefst 90.000 en kan uitgroeien tot ruim 250.000 waarmee de sector één van de grootste werkgevers wordt.

 

Peter Feld, voorzitter van de VPO: “De verwachte groei willen wij hand in hand laten gaan met goede regulering.  De VPO stelt zich ten doel de payroll-branche te professionaliseren om zo het kaf van het koren te scheiden.” Hij vervolgt: “Uit recent onderzoek van MKB-Nederland bleek dat risico's, kosten en administratieve lasten voor werkgevers de grootste drempel vormen om mensen in dienst te nemen. Daarom wordt steeds vaker de voorkeur gegeven aan het inschakelen van een payroll-onderneming.”

 

Strategisch en praktisch

De redenen dat bedrijven overgaan tot payrollen zijn zowel strategisch als praktisch van aard zo blijkt uit het onderzoek. Door de uitbesteding van operationele HR-taken kunnen de opdrachtgevers zich meer richten op de strategische aspecten. Daarnaast willen opdrachtgevers met hun personeelsbestand flexibel inspelen op veranderende (markt)omstandigheden. Praktische redenen zijn: soresmanagement inzake HR-administratie en –regelgeving en oplossingen (tijdelijke) formatieknelpunten te overbruggen.

 

Meer over de voor- en nadelen van payrolling leest u in De zegeningen van payrolling

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.