Logo
  • Nieuws
  • 14 mei 2012
  • Mariel Hovemann

Payrolling: werkgevers ja, vakbonden nee

Daar waar werkgevers de opkomst van payroll-bedrijven omarmen, betitelt de vakbeweging het als een ‘schijnconstructie’ waarmee de werkelijke bazen van de werknemers hun verantwoordelijkheid ontlopen.

Beeld Payrolling: werkgevers ja, vakbonden nee

Steeds meer maken werkgevers gebruik van payroll-bedrijven die de administratie rondom uitbetaling van loon, pensioen en verplichtingen tegenover zieke werknemers uit handen nemen. De werknemers zijn dan in dienst bij het payroll-bedrijf.

Een goede constructie dus volgens de werkgevers. De vakbeweging vindt dit echter niet zo blijkt uit een verdeeld advies van de Stichting van de Arbeid aan minister Kamp van Sociale Zaken.

 

Verdwijntruc

“De payroll-constructie is een grote verdwijntruc van goed werkgeverschap. Voor dit soort gesjacher is geen plaats in een fatsoenlijke arbeidsmarkt,” aldus FNV-bestuurster Catelene Passchier.

 

Ook vicevoorzitter Maurice Limmen van het CNV vindt de constructie niet kunnen. Volgens hem worden payroll-medewerkers makkelijker ontslagen en verdienen vaak minder dan vaste collega’s. “Het fenomeen payroll ondermijnt cao-afspraken en andere collectieve regelingen. Terwijl ik vind dat gelijk werk, gelijk moet worden beloond.”

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.