Logo
  • Nieuws
  • 7 maart 2012
  • Esther Leppink

HR schuift outsourcing personeel vaak af

HR moet zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen en zich actief bemoeien met outsourcing van bijvoorbeeld schoonmaakpersoneel. “Je moet  weten onder welke voorwaarden diensten worden ingekocht en onder welke voorwaarden mensen werken.” Dit zegt Wim Mul, Directeur HR Schiphol Group, in de nieuwe editie van HR Strategie.

Beeld HR schuift outsourcing personeel vaak af

Bij Schiphol is schoonmaken cruciaal voor de klantbeleving; het wordt door de klant zelfs benoemd als derde belangrijke aspect. Mul zegt dat Schiphol de regie voert over een samenstel van partijen die gezamenlijk een product of dienst verlenen. “Als wij een programma ontwikkelen voor onze medewerkers om de gastvrijheid naar de passagier nog verder te verbeteren, dan betrekken we daar ook die 6 tot 7 duizend flexibele medewerkers bij.”

 

Leergeld

Mul is van mening dat HRM’ers dergelijke taken vaak afschuiven. “Het probleem gaat over de schutting, zo van: dat doet de afdeling inkoop maar. Bedrijven als Nike en Ikea worden door het publiek afgerekend op de arbeidsomstandigheden in toeleverende bedrijven. Die hebben hun leergeld wel betaald.”

 

Mul en Kees Blokland (voormalig HR-directeur bij NS) zijn vorig jaar nauw betrokken geweest bij de Code Verantwoordelijk Marktgedrag Schoonmaak- en Glazenwassersbranche. Mul: “Ik kom regelmatig HRM’ers tegen die zeggen: dat is geen taak voor HR. Mijn overtuiging is: wie goed doet, goed ontmoet.”

 

Productiviteit

Mul is van mening dat dit zich terugvertaalt in de kwaliteit en de opstelling van de betrokken medewerkers. “Velen van hen zijn er trots op te werken op Schiphol. Zij zijn voor passagiers goed aanspreekbaar. Het draagt dus bij aan goede service aan de klant. Ik kijk liever eerst naar productiviteit en rendement. Dat levert veel meer op dan sturen op kosten.”

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.