Logo
  • Nieuws
  • 15 juli 2014
  • Willem Dercksen

Hoe groot is bereidheid om arbeidsgehandicapten in dienst te nemen?

Bijna de helft van de werkgevers die onder het sociaal akkoord vallen en geen arbeidsgehandicapten in dienst hebben, is naar eigen zeggen bereid extra maatregelen te nemen om arbeidsgehandicapten in dienst te nemen. Dit blijkt uit een door het UWV gehouden enquête waarin 4.900 werkgevers antwoord gaven op de vragen over arbeidsgehandicapten. De resultaten zijn te vinden in het UWV Kennisverslag 2014-2.

Beeld Hoe groot is bereidheid om arbeidsgehandicapten in dienst te nemen?

In het sociaal akkoord van 2013 hebben kabinet en sociale partners afgesproken dat werkgevers in zowel de markt- als de overheidssector jaarlijks duizenden extra banen voor arbeidsgehandicapten gaan creëren. Wanneer de afgesproken aantallen niet worden gehaald, wil het kabinet een quotumregeling invoeren.

12 procent van de bedrijven geeft bij de enquête aan dat het 1 of meer arbeidsgehandicapten in dienst heeft. Het percentage grote en middelgrote bedrijven met arbeidsgehandicapten ligt aanzienlijk hoger. Van de middelgrote bedrijven (tussen 20 en 100 werknemers) heeft circa 45 procent een arbeidsgehandicapte in dienst. Voor grote bedrijven, met 100 of meer werknemers, is dit 85 procent. Van de bedrijven zonder arbeidsgehandicapten is ruim een derde hiertoe wel bereid, 56 procent niet en 9 procent weet het niet.

Quotumwet

In het sociaal akkoord is afgesproken dat werkgevers in de marktsector vrijwillig 100.000 extra arbeidsplaatsen voor arbeidsbeperkten gaan creëren en de overheid 25.000 extra arbeidsplaatsen. In de marktsector moeten werkgevers in 2014 en 2015 voor 5.000 extra banen zorgen. In de jaren daarna moet het aantal extra banen geleidelijk groeien tot 10.000 per jaar. De overheid zal vanaf 2014 gedurende 10 jaar jaarlijks 2.500 extra banen openstellen voor arbeidsbeperkten. Volgens de Quotumwet moet in bedrijven met 25 werknemers of meer minimaal 5 procent van de arbeidsplaatsen bezet worden door een persoon met een arbeidsbeperking. Als daaraan niet wordt voldaan, volgt een boete per oningevulde werkplek.

Webinar: Juridische valkuilen rond het 'tweede spoor'

Is een werknemer langdurig niet in staat om zijn eigen werk wegens ziekte uit te voeren en is terugkeer bij zijn eigen werkgever niet meer mogelijk, dan is passend werk bij een andere werkgever de volgende optie. Dit heet re-integratie tweede spoor. Dit spoor heeft wel allerlei juridische voetangels en klemmen. Mr. Drs. Mark Diebels praat u tijdens dit webinar helemaal bij over dit onderwerp. Meer informatie

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.