Logo
  • Nieuws
  • 8 maart 2019
  • Bron: AD | ministerie OCW | tweedekamer.nl

Diversiteitsnorm: Minister gaat over op ‘namen en shamen’ bedrijven

De top van grote Nederlandse bedrijven bevat te weinig vrouwen volgens minister van Emancipatie, Ingrid van Engelshoven. Van de 200 grootste Nederlandse bedrijven voldoen slechts 13 aan de diversiteitsnorm van de overheid. Daarom is ze overgegaan op het openbaar maken van de lijst met namen van bedrijven en hun cijfers.

Beeld Diversiteitsnorm: Minister gaat over op ‘namen en shamen’ bedrijven

Het onderzoek van kennisinstituut voor Emancipatie en Vrouwengeschiedenis, Atria, uitgevoerd op verzoek van het ministerie van OCW toont de bedrijven die wel en die niet aan de streefcijfers voldoen. 

Wel aan de norm

De lijst van 13 bedrijven die wel aan de norm van 30 procent voldoen in zowel rvc als rvb, wordt aangevoerd door de ANWB en de Nationale Goede Doelen Loterijen. 66,7 procent van de rvb en 50 procent van de rvc bestaat daar uit vrouwen. Alliander staat daar op een derde plek, met 50 procent vrouwen in de rvb en 60 procent in de rvc.
Verder zijn er diverse bedrijven die alleen aan het streefcijfer voldoen in de rvc of in de rvb.

Niet aan de norm

Bedrijven die in geen enkele raad tot het streefcijfer komen zijn onder meer Dura Vermeer, HEMA, Coolblue.
Ook ING en Ahold, twee van de vijf grootste bedrijven in Nederland halen de streefnorm niet. In een interview met het AD geeft minister Van Engelshoven aan ‘zich kapot te schamen als ze in de leiding van deze bedrijven zat’. Ze zou direct zorgen dat ze daar wat aan deed.
Bedrijven in de bouw of agrarische sector voldoen ook vaak niet aan de norm. Volgens de minister is het inderdaad lastig voor deze sectoren omdat er minder vrouwen daarvoor te vinden zijn. Maar zegt ze in het AD: “Goede topmensen zijn niet altijd de mensen die hun hele leven in die sector hebben gewerkt.’’ 

Redenen

Over de redenen waarom bedrijven de norm niet halen is de minister niet te spreken. Volgens haar zijn het allemaal ‘slappe smoesjes’. ‘We selecteren de beste kandidaten voor de rol’. ‘We selecteren op kwaliteit’. Daarmee impliceer je dat er geen vrouwen met kwaliteiten zijn aldus de minister. “We hebben een topvrouwendatabase, met 1500 board ready-vrouwen. Er zijn genoeg vrouwen die hun vinger opsteken.’’
Toch gaat ze nog niet over op een afgedwongen quotum. Het kabinet heeft advies gevraagd aan de Sociaal Economische Raad en hoopt dat daaruit een pakket maatregelen voortkomt.
 

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.