Logo
  • Nieuws
  • 9 februari 2009
  • Ineke van de Pas

Ziekte van Lyme is beroepsziekte

In een procedure van een veldagent tegen zijn werkgever, oordeelde de rechtbank Middelburg dat de ziekte van Lyme aangemerkt kan worden als beroepsziekte. De uitspraak kan grote gevolgen hebben voor andere mensen die in de natuur werken, zoals hoveniers en brandweermensen.

Beeld Ziekte van Lyme is beroepsziekte

Een veldagent bij de politie Zeeland loopt de ziekte van Lyme op. De agent, die van 1980 tot en met 1994 voor zijn werk vrijwel dagelijks in de natuur verbleef, zegt dat hij diverse malen door teken is gebeten. Teken brengen de ziekte van Lyme over. Deze ziekte kan tot verlamming leiden. De man is langdurig arbeidsongeschikt geraakt en stelt dat hij de ziekte tijdens de uitoefening van zijn werkzaamheden opliep. Hierdoor zou sprake zijn van een beroepsziekte. Volgens de politie Zeeland is het niet duidelijk of de veldagent tijdens zijn werk de ziekte heeft opgelopen. Volgens de werkgever is het waarschijnlijker dat de veldagent de ziekte tijdens privé-tijd opliep, aangezien hij als zoon van een jachtopziener een groot deel van zijn leven in de natuur doorbracht. De kantonrechter oordeelt dat er voldoende mate van waarschijnlijkheid bestaat dat de werkzaamheden van de ambtenaar de ziekte daadwerkelijk heeft veroorzaakt. Dit gezien de tijd die de veldagent voor zijn werkzaamheden in de natuur verbleef.

 

Gevolgen?

Voor een ambtenaar is het van groot belang of een ziekte wordt aangemerkt als een beroepsziekte. De bovenwettelijke arbeidsongeschiktheidsuitkering is namelijk hoger als er sprake is van een beroepsziekte. Als gevolg van deze uitspraak zullen werkgevers hun werknemers die veel in de buitenlucht werken, beter gaan beschermen en voorlichten over teken. Wetenschappers hebben namelijk al gewaarschuwd dat de kans op tekenbeten in de natuur steeds groter wordt. Bovendien dragen de teken ook vaker de bacterie bij zich die de ziekte van Lyme kan veroorzaken.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.