Logo
  • Blog
  • 27 juni 2022

Werkgever moet informeren over ontslagregels

Vanaf 1 augustus moet de werkgever nieuwe werknemers wijzen op de regels van het Nederlandse ontslagrecht. Hoe?

De werkgever kan in nieuwe arbeidsovereenkomsten een bepaling opnemen in de trant van: 'De regels voor beëindiging van de arbeidsovereenkomst staan in titel 10 van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek'. En als in de onderneming een cao geldt dan kan volstaan worden met iets in de trant van: 'De regels voor beëindiging van de arbeidsovereenkomst staan vermeld in de toepasselijke cao.'

In arbeidsovereenkomst zelf of personeelshandboek

Een dergelijke bepaling over de ontslagregels kan in de arbeidsovereenkomst zelf worden opgenomen, of als alternatief ook in het op de arbeidsovereenkomst toepasselijk verklaarde personeelshandboek. De verwijzing naar de ontslagregels moet de werkgever binnen één maand na de start van de arbeidsovereenkomst aan de werknemer meedelen.

Regels per 1 augustus 2022

Voor per 1 augustus 2022 al bestaande arbeidsovereenkomsten geldt die verplichting anders. Want bij lopende arbeidsovereenkomsten hoeft de werkgever die informatie pas te geven als de werknemer daarom vraagt. Omdat de Eerste Kamer instemde met de Wet ter implementatie van de EU-richtlijn over transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden, zijn dit de regels per 1 augustus 2022. Die gelden naast de nieuwe regels per die datum over o.a. het nevenwerkzaamhedenbeding en studiekostenbeding.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.