Logo
  • Nieuws
  • 27 mei 2016
  • Mariel Hovemann
  • Bron: College Rechten voor de Mens

VU maakt bij ontslag verboden onderscheid op grond van leeftijd

De Vrije Universiteit Amsterdam heeft zich bij een reorganisatie schuldig gemaakt aan leeftijdsdiscriminatie zo oordeelde het College voor de Rechten van de Mens onlangs. Meer dan 57 procent van de mensen die met ontslag worden bedreigd zijn ouder dan 55 jaar en de VU heeft ‘niet aannemelijk kunnen maken dat zij heeft gezocht naar middelen die minder discriminerend zijn naar leeftijd’.

Beeld VU maakt bij ontslag verboden onderscheid op grond van leeftijd

Twaalf oudere met ontslag bedreigde medewerkers besloten een klacht in te dienen bij het College. Zij berekenden dat 57,3 procent van de mensen die met ontslag worden bedreigd, ouder zijn dan 55. Ook zei de voorzitter van de reorganisatiecommissie dat wetenschappelijk onderzoek aan de VU gedaan zou moeten worden door mensen die goedkoper zijn, dus van rond de dertig of veertig in plaats van rond de vijftig.

Niet aannemelijk

Tijdens de zitting voerde de VU aan dat zij op de afdelingen waarop de reorganisatie betrekking heeft een einde willen maken aan de structureel verlieslijdende situatie. Dat doel is volgens het College legitiem. De VU heeft echter niet aannemelijk gemaakt dat zij heeft gezocht naar middelen die niet of minder discriminerend zijn naar leeftijd aldus het College. Daarom oordeelt het dat de VU de oudere medewerkers discrimineert door hen  ontslag aan te zeggen.

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.