Logo
  • Blog
  • 13 juli 2020

Tijd om te vertrekken?

De schoolvakanties zijn begonnen. Tijd om te vertrekken dus. Naar de achtertuin of balkon. Of elders in eigen land. Misschien zelfs – 'gemaskerd' en wel – de grens over! Bij sommige organisaties is ook het sein gegeven om te vertrekken. Niet voor even dan, maar om voor altijd de deur achter je in het slot te gooien bij je werkgever.

Om deze moeilijke stap aantrekkelijk te maken, worden medewerkers gestimuleerd om 'vrijwillig' het pand te verlaten. Een pand overigens waarin we sinds begin maart niet meer zijn geweest. Voor het grootste succes op het gebied van vrijwillig vertrek in het recente verleden, moeten we bij de Belastingdienst zijn. “Leuker kunnen we het niet maken…”,  maar wel voor onszelf, zo bedachten de (top)ambtenaren. En zo kwam er een wel heel aantrekkelijk aanbod om te vertrekken uit de koker.

Er wordt niet gediscrimineerd bij de Belastingdienst. Dus stond dit aanbod voor iedereen open. Ook voor enkele honderden medewerkers die binnen de periode voor een AOW-uitkering in aanmerking kwamen. Zo kon het zijn dat enkele mensen twee maanden voor ingang van hun pensioen toch nog een jaarsalaris als vertrekpremie meekregen. Kortom, de vertrekhal stond in ‘no time’ helemaal vol. Zo druk hebben ze het bij Schiphol lang niet meer gezien. Na vertrek van deze duizenden collega’s werd de balans opgemaakt door de achterblijvers: er is een ernstig personeelstekort de komende jaren… En, zo werd snel een wervingscampagne opgestart. Tsja, je kan ook té succesvol zijn!

Van het ene blauw naar het andere blauw

De KLM-familie van blauwe wolkenridders zit als gevolg van corona te ruim in de personeelsjas. Maar ja, het is natuurlijk lastig om een grote ontslagronde aan te kondigen als je tegelijkertijd steun bij de overheid aan het ophalen bent. Vrijwillig vertrek dan maar. De belangstelling voor vertrek in de periode september tot en met december 2020 is echter nog niet zo overweldigend. Ook al staat die open voor iedereen, wel met een limiet per functie (geleerd van de fouten bij de Belastingdienst).

Het familiegevoel is te hecht. Of de stimulering is te beperkt. Maar vertrekhal 1 stroomt nog niet vol. Zo’n 800 medewerkers hadden zich vorige maand aangemeld. Vergelijk dat eens met de circa 7.300 belastingambtenaren. Terwijl beide organisaties met ongeveer 30.000 mensen even groot zijn. KLM is blijkbaar zuiniger dan de Belastingdienst. Een vertrek 'boeken' bij de Belastingdienst is kennelijk veel voordeliger. Tsja, we wisten het al: KLM-tickets zijn duur.

Prettige reis!

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.