Logo
  • Blog
  • 13 augustus 2013

Ontslag directeur wegens fraude bij aanvraag hypotheek

Een directeur pleegt fraude bij de aanvraag voor een hypotheek door een gefingeerd dienstverband van zijn echtgenote bij een samenwerkende onderneming als inkomstenbron op te voeren. De werkgever vindt het ontoelaatbaar dat een strafbaar feit is gepleegd waarbij een zakelijke relatie is betrokken. Bovendien heeft de directeur zich hiermee in een chantabele positie geplaatst. De rechter wordt verzocht de arbeidsovereenkomst te ontbinden wegens een dringende reden.

De 43-jarige werknemer is ruim 6 jaar in dienst bij een groothandel in merkkleding, in eerste instantie als Country Manager en vanaf 1 juli 2012 als Director Business Development. In verband met de aankoop van een woning zijn afspraken gemaakt over het loon; ongeveer € 12.000 bruto per maand in 2013. Aan een van de beste klanten vraagt de directeur om te helpen bij ondervonden problemen bij het aanvragen van de hypothecaire financiering. Overeengekomen wordt dat de echtgenote van de directeur op papier in dienst treedt en dat het loon als inkomstenbron wordt opgegeven bij de bank. Het netto loon wordt gelijk teruggestort aan de eigenaar van deze onderneming.

Ontbinding niet op grond van dringende reden

De rechter oordeelt dat de arbeidsovereenkomst moet worden ontbonden maar niet op grond van een dringende reden. Het gedrag van de directeur hoeft niet getolereerd te worden, aangezien er ethische grenzen zijn overschreden. De directeur is echter via een headhunter in dienst gekomen, heeft jarenlang goed gefunctioneerd, hard gewerkt en heeft een glanzende carrière opgebouwd. Een ontbinding wegens dringende redenen zou bovendien te ernstige financiële gevolgen hebben. De arbeidsovereenkomst wordt ontbonden wegens gewijzigde omstandigheden waarbij aan de directeur een beëindigingsvergoeding wordt toegekend op grond van de kantonrechtersformule met een correctiefactor van C=0,6.

Rechtbank Amsterdam,30 mei 2013, ECLI:NL:RBAMS:2013:4105

Tip

Bij een ontslag op staande voet spelen de aard en de ernst van het gedrag een rol, evenals de duur en aard van de arbeidsovereenkomst, de persoonlijke omstandigheden en de gevolgen van het ontslag voor de werknemer.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.