Logo
  • Blog
  • 17 april 2014

Grap met speelgoedaap reden voor ontslag?

Een trambestuurder bij het Gemeentelijk vervoersbedrijf Amsterdam (GVB) hangt als grap op kantoor een pluche speelgoed aap op aan een ventilatierooster. Met een touwtje om de nek en het woord ‘Next’ op de buik bungelt de aap pal voor de kamers van de leidinggevenden. Een leidinggevende doet melding van het incident en zegt zich bedreigd en geïntimideerd te voelen.

Er vindt vervolgens een gesprek plaats met de trambestuurder waarin hij laat weten dat het om een grap gaat. De algemeen directeur van het GVB, verantwoordelijk voor het veranderprogramma onder de naam ‘GVB Next’, had in een eerder stadium zijn functie neergelegd. In de wachtruimte van de conducteurs was een pluche speelgoed aap beland die als grap was omgedoopt tot algemeen directeur.

Gedragscode

De dag na het gesprek met de conducteur wordt hij door het GVB schriftelijk op staande voet ontslagen. Het GVB voert aan dat het gedrag: “grensoverschrijdend en gezagsondermijnend is geweest en een intimiderend en bedreigend effect heeft gehad.(…) Hoe dan ook is gehandeld op een wijze die haaks staat op de Gedragscode van GVB.” De trambestuurder vernietigt het ontslag.

Sfeer afdeling

Het GVB verzoekt vervolgens de kantonrechter om de arbeidsovereenkomst te ontbinden, voor zover deze nog zou bestaan. Het GVB stelt dat de trambestuurder bewust het risico heeft genomen dat zijn ongepaste grap als bedreiging wordt opgevat. Het voorval vond plaats juist nu het GVB bezig was de sfeer op de betreffende afdeling te verbeteren. Verder merkt het GVB op dat zij geen enkel vertrouwen meer in de werknemer en zijn functioneren heeft en dat de arbeidsverhouding door toedoen van de werknemer onherstelbaar verstoord is geraakt.

Geen eerdere waarschuwing

Volgens de kantonrechter bestaat de mogelijkheid dat de leidinggevende danig is geschrokken. Hoewel de werknemer onhandig heeft gehandeld is van een dringende reden geen sprake. Er werd al een week grappen gemaakt met de aap en er is nooit gewaarschuwd dat dit gevolgen zou kunnen hebben voor het dienstverband. Van een verstoorde arbeidsrelatie is ook niet gebleken en bovendien heeft de trambestuurder zijn spijt betuigd. Het verzoek van het GVB wordt afgewezen en dus wordt de arbeidsovereenkomst van de trambestuurder niet ontbonden.

Bron: ECLI:NL:RBAMS:2014:1403, Rechtbank Amsterdam, 21-03-2014

 

Leonard van der Leeden, Uilhoorn & Fritse Advocaten

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kijkje in de keuken in de gevangenis

Agressie en intimidatie op de werkvloer komen nog steeds regelmatig voor. Werkgevers zijn verplicht om een beleid te voeren dat gericht is op het tegengaan van agressie. Welke rol speelt u als HR om agressie richting uw medewerkers te voorkomen? Tijdens een uniek Kijkje in de Keuken in de gevangenis Nieuwersluis zetten topsprekers het beleid over het omgaan met agressie, geweld, pesten en andere vormen van intimidatie binnen hun organisatie voor u uiteen. Meer informatie

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.