Gelogen over re-integratie: ontslag op staande voet te rigoureuze maatregel
Een werknemer van de Hogeschool Rotterdam die zou hebben gelogen over zijn re-integratietraject, is onterecht op staande voet ontslagen, oordeelde de Rotterdamse kantonrechter onlangs. De werkgever had in plaats van over te gaan op een verregaande maatregel als ontslag op staande voet beter naar een maatregel als een tijdelijke loonstop kunnen grijpen. De man krijgt daarom exclusief rente ruim 14.700 euro bruto mee.
De werknemer met een alcoholverslaving meldde zich na verloop van tijd ziek bij zijn werkgever. Om te re-integreren zou hij een traject bij een specialistische organisatie volgen. In maart heeft de werknemer tegen de Hogeschool gezegd dat hij een intakegesprek had gevoerd bij de betreffende organisatie, maar dat hij niet kwalificeerde voor een specifieke behandeling.
Bij navraag bleek de werknemer nooit een intakegesprek te hebben gevoerd. Tot driemaal toe was het gesprek niet doorgegaan omdat de werknemer geen verwijzing had geregeld of 'zonder geldige reden' zou zijn weggebleven. Ook was de man niet komen opdagen bij een consult met de bedrijfsarts en een gesprek met een arbeidsdeskundige.
Aanvankelijk kondigde de werkgever in maart een loonstop aan, maar dat veranderde na enkele weken in ontslag op staande voet. De kantonrechter vond dit echter een te verregaande maatregel zo blijkt uit uitspraak op Rechtspraak.nl waar Business Insider verslag van doet.