Logo
  • Blog
  • 14 november 2013

Door burn out geen geldig ontslag op staande voet

Na een ontslag op staande voet wegens liegen komt een medewerker met verklaringen van het UWV en een psycholoog inhoudende dat hij een burn out heeft. De vraag is in hoeverre de symptomen daarvan een rol speelden bij zijn leugenachtige verklaringen, en of de werknemer wel zodanig verwijt kan worden gemaakt dat sprake is van een dringende reden voor ontslag.

Liegen over whereabouts

De Kijkshop geeft ontslag op staande voet aan een medewerker tot wiens taak het behoort diverse filialen te bezoeken. Hij blijkt de filialen helemaal niet te bezoeken. En daarop aangesproken door zijn werkgever, liegt de medewerker over zijn ‘whereabouts’. De medewerker vindt het om die redenen gegeven ontslag ongeldig omdat hij hoge werkdruk heeft, oververmoeid en zeer gestresst. De kantonrechter beoordeelt de dringende reden in een voorwaardelijke ontbindingsprocedure. 

Verwijtbaarheid

De kantonrechter stelt vast dat de medewerker filialen niet heeft bezocht terwijl dat wel tot zijn taak behoort. Omdat de medewerker kampte met naweeën van een doktersbezoek en veel vrijheid in zijn functie had, rekent de rechter hem dit niet sterk aan. Zijn leugens over de vermeende bezoeken zijn naar hun aard een dringende reden volgens de rechter. Het niet vertellen van de waarheid over zijn bezoek aan de filialen impliceert dat de werknemer daarvan een verwijt moet kunnen worden gemaakt. Dus als die verwijtbaarheid niet vast komt te staan, dan is er geen geldige dringende reden voor dit ontslag op staande voet.

Burn out

De kantonrechter hecht grote waarde aan de ruim na het ontslag opgestelde verklaringen van UWV en psycholoog. Deze maken aannemelijk dat de medewerker vanwege kortweg een burn out tot  de leugens over de bedrijfsbezoeken is gekomen. De kantonrechter rekent dit de medewerker dus niet als een verwijt aan. De leugens over deze ‘whereabouts’ vormen dus geen dringende reden voor voorwaardelijke ontbinding en ook niet voor ontbinding wegens veranderingen in de omstandigheden.

Voorwaarde voor staande voet

Verwijtbaarheid is niet altijd een vereiste voor een geldig ontslag op staande voet. Dat hangt af van de aard van de gedragingen. Maar over het algemeen moet enig verwijt aan de medewerker wel aanwezig zijn. De psychische gesteldheid van een medewerker kan, mits voldoende door hem aannemelijk gemaakt, aan de verwijtbaarheid in de weg staan en daarmee ook aan een dringende reden voor ontslag. Het kan op de weg van de werkgever liggen om nader onderzoek te laten doen naar die psychische gesteldheid alvorens ontslag te geven.

Ktr Arnhem 24 september 2013, ECLI:NL:RBGEL:2013:4255

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.