Logo
  • Nieuws
  • 15 december 2022

Bokshandschoenen steeds vaker aan bij het arbeidsconflict – Dossiers zijn vaak niet op orde

De daling van het aantal arbeidsconflicten is omgeslagen in een stijging. De werkgever zit tegenwoordig in de hoek waar de klappen vallen. De nieuwssite NU.nl meldt dat deze trend bevestigd wordt door diverse rechtsbijstandsverzekeraars. Dat is een trendbreuk ten opzichte van afgelopen zomer. Tot de zomer daalde het aantal bekende arbeidsconflicten met bijna een kwart, zo tekende de Bedrijvenmonitor van Interpolis op. 

Beeld Bokshandschoenen steeds vaker aan bij het arbeidsconflict – Dossiers zijn vaak niet op orde

Maar toen al maakten bedrijven zich zorgen over een verwachte toename van het aantal arbeidsconflicten dat via de rechter uitgevochten zou gaan worden. Elf procent van de bedrijven in het mkb verwachtte meer ruzies vanwege vakantiedagen, die door de personeelskrapte bijna altijd ongelegen komen.

Ondernemers zagen de bui al hangen: door krapte op de arbeidsmarkt zouden werknemers de bovenliggende partij worden. Inmiddels lijkt die vrees waarheid te worden. Het aantal arbeidsconflicten neemt toe en veel jonge werknemers kennen hun rechten. Twee op de vijf millennials aarzelen niet om de rechtsgang te maken als ze botsen met hun baas.

Personeelsdossiers niet op orde

Maar in veel gevallen worden de zaken geschikt voordat de rechter zich erover uitspreekt. “Dat is altijd zo geweest”, aldus Petra Kroon, juriste gespecialiseerd in arbeidsrecht bij BabelFish Legal en docent bij HR Academy. “Het aantal ontbindingen van de arbeidsovereenkomst die door de rechter worden afgewezen is schrikbarend. Dat komt omdat de personeelsdossiers niet op orde zijn. Er wordt dus vaker onderhandeld over de voorwaarden waaronder een arbeidsconflict wordt beslecht.”

“We zien dat werknemers hierin steeds mondiger worden en beter uitzoeken wat hun rechten zijn. Er is ook ruimte om te onderhandelen, waarbij werkgevers vaak meer bieden dan de wettelijke regeling. Kom je daar niet, dan val je terug op de wettelijke regeling.”

Procesbereidheid

Kroon wijst er wel op dat de procesbereidheid van werknemers samenhangt met het al of niet afsluiten van een rechtsbijstandsverzekering. “Zonder dat loop je als werknemer een groter procesrisico. De kosten van een rechtsgang zijn altijd hoger dan die je vergoed krijgt. Heb je een goede loonvordering, dan kun je de stap wagen. Maar als het gaat over incidenten, concurrentiebeding of werkgeversaansprakelijkheid, dan is de uitkomst minder voorspelbaar.”

Vorige maand stuurde minister Van Gennip van SZW een onderzoek naar de Tweede Kamer waaruit blijkt dat dik een derde van de werknemers de afgelopen vijf jaar een arbeidsconflict heeft meegemaakt. Vooral flexwerkers en tijdelijke krachten krijgen het zwaar voor de kiezen. Werknemers die hun arbeidsrechten niet goed kennen zijn daarnaast bovengemiddeld betrokken bij een arbeidsconflict.

83 procent van de werknemers probeert het arbeidsconflict op te lossen. De helft van de problemen wordt opgelost, maar meer dan de helft is hier naderhand ontevreden over. Tien procent eindigt in een juridische procedure.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.