Logo
  • Nieuws
  • 8 november 2010
  • Mr. Mark Uilhoorn, Uilhoorn & Fritse Advocaten,

Behalen diploma toegestaan als ontbindende voorwaarde?

Een werkgever wil het arbeidscontract met een werknemer laten ontbinden als deze niet binnen de afgesproken termijn zijn opleiding succesvol afrondt. Is dit toegestaan?

Beeld Behalen diploma toegestaan als ontbindende voorwaarde?

De werknemer is na twee jaar uitzendwerk in dienst getreden bij een werkgever in de  staalproductie. In de arbeidsovereenkomst is een ontbindende voorwaarde opgenomen; indien het diploma VAPRO A niet binnen twee jaar is behaald, eindigt het dienstverband van rechtswege.

 

Verlenging periode ontbindende voorwaarde

Het diploma is van belang voor goede en volledige vervulling van de functie. De opleiding wordt door een onafhankelijke derde georganiseerd en getoetst. De periode van twee jaar wordt tweemaal - voor in totaal 1,5 jaar - op verzoek van de werknemer verlengd. De werkgever wil hierna het contract laten ontbinden.

 

Werkzaamheden niet volledig uitgevoerd

In kort geding oordeelt de rechter dat er sprake is van een geldige ontbindende voorwaarde. Het intreden van de ontbindende voorwaarde is niet afhankelijk van het subjectieve oordeel van de werkgever. Tijdens de studie heeft werknemer de werkzaamheden behorend bij zijn functie niet volledig uitgevoerd bij gemis aan de voltooide opleiding.

 

Door de opleiding niet binnen de – tweemaal verlengde – termijn af te ronden heeft de werknemer zelf de situatie in het leven geroepen die noodzakelijk is voor het intreden van de ontbindende voorwaarde. De arbeidsovereenkomst is rechtsgeldig geëindigd.

  

Rechtbank Haarlem, 13 oktober 2010, LJN: BO0958

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.