Logo
  • Nieuws
  • 29 augustus 2012
  • Willem Dercksen

Vernieuwing Ziektewet onzeker

De kans dat de Ziektewet per 1 januari 2014 wordt aangescherpt, is niet erg groot. De nodige leden van de Eerste Kamer voelen zich niet meer gebonden aan het Lenteakkoord, aldus het Financieele Dagblad. Naast SP, PvdA en PVV keren nu ook GroenLinks en de eenmansfractie van Jan Nagel zich tegen het wetsvoorstel Modernisering Ziektewet. Samen zijn zij goed voor een meerderheid in de Senaat.

Beeld Vernieuwing Ziektewet onzeker

De afgelopen jaren zijn diverse maatregelen genomen om de kosten van ziekte en arbeidsongeschiktheid terug te dringen. Al deze maatregelen hebben geen effect gehad op de kosten van zieke flexwerkers en werklozen die bij ziekte geen recht hebben op loondoorbetaling van hun werkgever. Het betreft vooral zieke WW’ers, zieke uitzendkrachten en zieke werknemers met een contract voor bepaalde tijd dat afloopt tijdens de ziekteperiode.

 

Het wetsvoorstel Modernisering Ziektewet legt meer verantwoordelijkheid bij (voormalig) werkgevers. Het wetsvoorstel is op 5 juli door de Tweede Kamer aangenomen, maar de goedkeuring door de Senaat blijkt nu verre van zeker.

 

Momenteel worden de kosten van verzuim en arbeidsongeschiktheid van flexwerkers via sectorpremies in rekening gebracht. Het wetsvoorstel beoogt deze kosten vanaf 2014 via een gedifferentieerde premie rechtstreeks door te belasten aan de werkgever.

 

Tip

Voor het geval het wetsvoorstel het toch haalt, is het aan te raden dat u uw ‘ziek uit diensters’ gaat registreren. Tevens kan dit een reden zijn om het eigenrisicodragerschap voor de Ziektewet opnieuw te overwegen.

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.