Logo
  • Nieuws
  • 26 mei 2008
  • Peter van den Hout

Werkgever verantwoordelijk voor nieuwe baan ex-medewerker?

Voortaan moeten werkgevers die medewerkers ontslaan, hen actief begeleiden bij het vinden van een nieuwe baan. Dat zou althans een van de adviezen zijn die de commissie Arbeidsparticipatie volgende maand gaat presenteren aan het kabinet.

Beeld Werkgever verantwoordelijk voor nieuwe baan ex-medewerker?

Volgens ingewijden – zo meldt De Volkskrant – zullen werkgevers tijdens deze banenjacht het loon van de (ex-)werknemer moeten doorbetalen. Volgens de commissie onder voorzitterschap van TNT-topman Peter Bakker worden bedrijven op deze manier gestimuleerd om hun personeel scholing aan te bieden, waarmee hun kansen op de arbeidsmarkt worden vergroot.

 

Lange en korte termijn
Om dit te bekostigen zouden fondsen voor scholingsgeld en de levensloopregeling worden ingezet. Als dit plan doorgaat, zullen voortaan alleen werknemers die op staande voet worden ontslagen geconfronteerd worden met een ontslagprocedure bij de kantonrechter of het CWI.

 

Naar verwachting zal het rapport van de commissie Bakker medio juni worden gepubliceerd. Volgens ingewijden zal het rapport behalve een langetermijnvisie voor de ontslagprocedure ook plannen voor de korte termijn bevatten. Dat laatste betreft relatief eenvoudige voorstellen die politiek niet erg omstreden zijn, zoals plannen om ouderen langer aan het werk te houden en de arbeidsparticipatie van vrouwen te verhogen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.