Logo
  • Opinie
  • 20 november 2017

Trainen op de werkvloer werkt echt: 'Ik kan nooit eens rustig mijn werk doen!'

Toen ik een maatwerktraining voor een commerciële binnendienst ging verzorgen, was er één medewerker die mij meteen opviel. Ik vroeg hem waar hij zoal tegenaan liep. Hij ging meteen los: “Ik kan nooit eens rustig mijn werk doen! Ik word de hele dag gebeld door collega’s, aan mijn eigen werk kom ik nauwelijks toe. En van bovenaf krijg ik steeds te horen dat ik mijn eigen targets niet haal.”

Spuugzat

Bart is zeer ervaren. Hij hoeft niet eens in de computer te kijken om klantgegevens op te hoesten. Collega’s weten hem altijd te vinden als ze een vraag hebben. Bart weet altijd alles. Maar Bart was het spuugzat. “Dit is niet de baan waar ik van droom. Ik lijk wel een interne helpdesk. Ik heb hier gewoon geen zin meer in!”

Wel belangrijk, maar niet commercieel

Doordat hij de hele dag interne telefoontjes moest beantwoorden, kon hij maar met moeite nieuwe projecten binnenslepen, wat eigenlijk zijn taak is. Hij had last van de waan van alledag. Bart: “Mijn telefoon staat roodgloeiend. De gesprekken die ik voer zijn wel belangrijk, maar hebben niet met directe commercie te maken. Voor het nabellen van offertes of nieuwe projecten heb ik geen tijd.”

Enorme rust

Bart heeft tijdens de training anderhalf uur in een aparte ruimte gezeten om te bellen. “Ik voelde meteen een enorme rust. Ik heb in geen tijden zoveel kunnen bellen. Ik was zelfs in staat om de klant nog wat extra vragen te stellen. Ik kon veel meer offertes uitbrengen en vaak ook nog met een grotere omvang. En het mooie is, collega’s hebben de dingen die ze mij wilden vragen, grotendeels zelf op kunnen lossen.”

Ongestoord uitbellen

Sindsdien laat Bart veel minder telefoontjes tussendoor komen. “Ik blok vaste momenten in mijn agenda om op een andere locatie te gaan zitten, waardoor ik ongestoord en dus doeltreffend kan uitbellen.”

Effectiever belteam

Dit is ook bij andere collega’s een oplossing gebleken. Ze hebben met elkaar een telefoonprotocol opgesteld. De commerciële binnendienst in die organisatie is nu efficiënter en effectiever en dat merken ze meteen in de resultaten.

Weer genieten

Bart heeft inmiddels weer plezier in zijn werk. Hij is energieker en heeft leuke gesprekken met klanten. Bart: “Ik was echt even vergeten hoe leuk ik dit werk vind: het proactief bezig zijn met klanten. Daar geniet ik veel meer van.”

Meeste verbeteringen

Deze manier van trainen – echt op de werkvloer – is zeer effectief. Als ik met de medewerkers mee kan kijken en luisteren, kan ik zien hoe ze te werk gaan. En dat levert de meeste inzichten en verbeteringen op.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.