Logo
  • Nieuws
  • 30 januari 2019
  • Bron: Protime

Persoonlijke ontwikkeling medewerker: werkgever bepaalt!

Het lijkt in tegenspraak met het uitgangspunt van een persoonlijk opleidingsbudget, maar slechts 14% van werkend Nederland heeft zelf de regie over zijn persoonlijke ontwikkeling. In bijna een derde van de gevallen (32%) wijst de werkgever opleidingen en trainingen toe aan medewerkers.

Beeld Persoonlijke ontwikkeling medewerker: werkgever bepaalt!

Dit blijkt uit onderzoek onder 1.019 werknemers uitgevoerd door Protime, specialist in workforce management oplossingen. Werknemers tussen 18 en 34 jaar krijgen iets vaker een persoonlijk opleidingsbuget (18%) ten opzichte van vijftigplussers (12%). Sommige werknemers hebben wel de regie over hun ontwikkeling en mogen eigen initiatieven ontplooien; 24 procent van de werknemers zegt dat hun werkgever resources beschikbaar stelt om eigen ideeën uit te voeren.

Minder populair is de optie om mee te lopen bij andere bedrijven of afdelingen. Slechts 13 procent van de respondenten krijgt de mogelijkheid om dit te ondernemen. Met vijf procent komt de persoonlijke coach het minst vaak voor als het gaat om de ontwikkeling van medewerkers. Opvallend is wel dat juist de jongere medewerkers (18 t/m 34 jaar) vaker over een coach beschikken; 10 procent van de medewerkers in deze leeftijdscategorie heeft een coach.

Continu ontwikkelen

Lucas Polman, directeur bij Protime Nederland: “Wat als je investeert in de opleiding en ontwikkeling van medewerkers, en ze verlaten kort daarna het bedrijf? Het lijkt een doemscenario, maar wat als je niet investeert in mensen en ze blijven? Dat is misschien nog erger. Zeker met de huidige krappe arbeidsmarkt is het verstandig om het werk tot inspiratiebron om te toveren. Dat kan alleen als medewerkers zich continu kunnen ontwikkelen. Dit maakt hen meer betrokken en gelukkiger. Bespreek hoe medewerkers hun persoonlijke ontwikkeling zelf zouden invullen en wat daarmee hun bijdrage is aan het bedrijf. Op die manier kan iedereen zijn tijd waardevol maken.”

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.