Logo
  • Nieuws
  • 7 september 2022

'Leren en ontwikkelen staat hoog op de agenda van zowel CEO’s als HR én medewerkers'

Wat zijn de trends op het gebied van Learning & development? We vroegen het Timo Ket, Territory Manager NL bij Rise Up. Een van de partners tijdens HR DAY 2022.

Beeld 'Leren en ontwikkelen staat hoog op de agenda van zowel CEO’s als HR én medewerkers'

Welke trends zien jullie binnen jullie vakgebied?

Tegenwoordig vormt L&D een van de meest fundamentele uitdagingen waar organisaties voor staan. En staat dan ook hoog op de agenda van zowel CEO’s en HR als werknemers. 79 Procent van de CEO’s wereldwijd geeft aan dat een gebrek aan essentiële skills bij hun werknemers een bedreiging is voor de groei en wendbaarheid van hun organisatie. En de mogelijkheid om te leren en zich te ontwikkelen is voor werknemers de belangrijkste reden om ergens te (blijven) werken zo blijkt uit onderzoek door Bersin en LinkedIn. Daarom worden L&D-softwareoplossingen steeds belangrijker voor organisaties.

We zien dan ook de top 3-uitdagingen uit het L&D Dashboard van het Learning and Performance Institute (LPI) steeds weer terugkomen:

  • Bouwen van een lerende organisatie
  • Ondersteunen van leren in een hybride werkomgeving
  • Inbedden van leren in de dagelijkse werkzaamheden (Learning Into the Flow Of Work, LIFOW)

Hoe spelen jullie hierop in?

Vanwege het toenemende belang van leeroplossingen, is het Rise Up-platform zo opgezet dat het klanten met complexe leervragen bedient. Bijvoorbeeld wanneer er sprake is van meerdere soorten gebruikersgroepen, (blended) leerformats, meerdere onderdelen en landen binnen een organisatie. Het is voor de gehele organisatie eenvoudig en toegankelijk.

Om de L&D-community voortdurend te ondersteunen en helpen ontwikkelen, hebben we bij Rise Up een all-in-one leerplatform ontwikkeld - met de eerdergenoemde trends en uitdagingen als uitgangspunt:

  • Bouwen van een lerende organisatie: deze uitdaging behelst natuurlijk meer maar een eerste stap is een gepersonaliseerde leeromgeving om het leren te stimuleren en werknemers de regie over hun eigen ontwikkeling te laten nemen. Het Rise Up-platform heeft om die reden een virtuele coach, chatbot Lia, die zich aan iedere deelnemer aanpast en zo iedere deelnemer een geheel eigen leerervaring biedt. Dit omdat iedereen een eigen manier van leren heeft en daardoor zijn of haar eigen pad en tempo wil en kan kiezen. Daarnaast ondersteunt Rise Up L&D-teams om eenvoudig een competentiegerichte leercultuur op te zetten, te managen en verder te ontwikkelen.
  • Ondersteunen van leren binnen een hybride workforce: Rise Up biedt Blended Learning. Het combineert klassikaal leren, virtueel leren en online leren. Met Blended Learning kunnen L&D-teams het beste van elke methode combineren. Deelnemers kunnen online modules in hun eigen tempo doorlopen en tijdens de fysieke bijeenkomsten hun voortgang doornemen en zo gemotiveerd blijven. Zo hebben ze hun eigen ontwikkeling goeddeels in eigen hand. Bovendien maakt het Rise Up-platform het voor L&D-teams eenvoudig om deze combinatie van leren te plannen en te managen.
  • Inbedden van leren in de dagelijkse werkzaamheden: Het platform kan makkelijk worden geïntegreerd in bestaande HR- en businesssystemen en communicatiesystemen als Microsoft Teams. 

Met de Rise Up-app kunnen deelnemers direct vanuit Teams naar de modules. Dit zorgt ervoor dat het leren deel uitmaakt van de dagelijkse workflow en tijdgebrek niet langer een probleem is. Bovendien zorgt het voor meer betrokkenheid, ondersteunt het microleren, geeft het social learning een boost en creëert het een geheel eigen leerervaring door de virtuele coach Lia.

Heb je een voorbeeld van een klant en welke resultaten de inzet van jullie product of dienst heeft opgeleverd?

Omdat het ons nieuwste feature is, wil ik hier AKKA Technologies’ ervaring met onze Rise Up Microsofte Teams-app uitlichten.
Natalie Macq, Learning Program Manager bij AKKA Technologies, gaf een presentatie tijdens de Learning Technologies conferentie van dit jaar over waarom het bedrijf de app is gaan gebruiken en wat de resultaten zijn.

De uitdaging
AKKA Technologies kwam bij Rise Up met meerdere leeruitdagingen. De betrokkenheid bij e-learning was om meerdere redenen laag en het bedrijf wilde dat ombuigen.

Macq: “We hadden een lage e-learningdeelname en -voltooiing. Mensen waren niet geïnteresseerd, zagen het nut er niet van in, wisten niet waar en hoe toegang te krijgen en hadden geen tijd. Er waren kortom meerdere soorten problemen.”

Projectdoel
Een nieuwe aanpak was nodig. Eén waarmee medewerkers snel en eenvoudig toegang kregen en mensen in de gehele organisatie zou aanzetten tot deelname en motiveren tot voltooiing. Om tot deze gedragsverandering te komen moesten de barrières voor toegang, tijd en betrokkenheid worden doorbroken.

Oplossing
De oplossing was eenvoudig: integratie van de Rise Up-app in Microsoft Teams. Omdat Teams al op de pc’s en devices van medewerkers stond werkte dit heel goed voor AKKA. Macq: “Het was ideaal om het Learning Management Systeem (LMS) te integreren in een tool die medewerkers toch al elke dag gebruiken. Het wordt op die manier gewoon onderdeel van het geheel.”

Om de technologie uit te proberen, stelde Rise Up een klein team samen van mensen uit verschillende landen. Het doel was te zien hoe de app werkte, of hij werkte en hoe mensen er op reageerden.
Macq: “Men was unaniem positief. We kregen hele goede feedback. Het werd echt onderdeel van het geheel. Het is een zeer goede tool, het is er gewoon de hele tijd, waardoor de betrokkenheid werd verbeterd.”

De introductie en implementatie van de app ging heel eenvoudig en soepel. De medewerkers waren dan ook vanaf het allereerste het begin positief.
De leermodules, assessments, certificaten en de virtuele trainingscoach zijn allemaal onderdeel van de app waardoor het zowel voor medewerkers als hun managers makkelijk is om met leren en ontwikkelen bezig te blijven.
Bovendien verkleint het de administratieve lasten voor iedereen. De virtuele coach Lia stuurt dagelijks persoonlijke reminders via de chat. En ook verschijnen er wekelijks algemene pop-ups om iedereen betrokken te houden.

Volgens Macq vinden de medewerkers vooral het feit dat het zo eenvoudig in gebruik is en alles bij elkaar staat een voordeel. Het is nog wat vroeg om echt harde conclusies te trekken maar de statistieken laten zien dat de app samenwerking een boost heeft gegeven en medewerkersbetrokkenheid in microlearning heeft vergroot. Bovendien ziet het ernaar uit dat de app een ‘leerautomatisme’ bij medewerkers ontwikkelt.

Wat kunnen bezoekers van HR DAY verwachten tijdens jullie sessie?

Bezoekers kunnen de mogelijkheden van ons white-label leerplatform ervaren dat een Learning Experience Platform (LXP), Learning Management System (LMS) en een authoring tool bevat. We geven een demonstratie om het gebruikersgemak te laten ervaren voor zowel de voor- als de achterkant van het systeem. We laten zien hoe we kunnen voorzien in een op maat gemaakte training die leren op een hoger niveau brengt en medewerkers motiveert om de lead in hun eigen ontwikkeling te pakken. En op die manier waarde toevoegen voor de organisatie. We kunnen niet wachten om voorbeelden te laten zien van ambitieuze organisaties die gebruik maken van de mogelijkheden van onze leerplatformen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.