Logo
  • Nieuws
  • 19 februari 2008
  • Mariel Hovemann

HRM wordt Brains Resources Management

Leren en innoveren is bepalend voor het succes van werknemers en dus van organisaties als geheel. Bedrijven moeten dan ook transformeren in dynamische kennisorganisaties. Helaas gaat dat nog niet zo goed. “Bedrijven zijn op een verkeerde manier met hun toekomst bezig. Ze plannen weliswaar jaren vooruit, maar dit gebeurt door interne experts. Het is een illusie dat je iets van de toekomst begrijpt als je verkokerd naar eigen bedrijf of markt kijkt.” Aan het woord is futuroloog Paul Ostendorf in de nieuwste editie van HRpraktijk Magazine.

Beeld HRM wordt Brains Resources Management

In de toekomst hangt succes af van kennis en innoveren, is Ostendorfs centrale these. “De weg naar Utopia, de ideale toekomst, kent maar één hindernis: uzelf.” Waarmee de futuroloog doelt op de keuze tussen wel of niet te willen leren, ontplooien en innoveren. “Dit geldt voor zowel mensen, organisaties als landen. Voor alles is een verandering van mindset nodig. Denk niet: de toekomst komt vanzelf wel, laat maar komen. Maar zet de toekomst naar eigen hand en speel er een actieve rol in. Hoe meer je jezelf ontplooit, des te beter ben je hiertoe in staat. De noodzaak ervan is urgenter dan ooit. Naarmate de dingen sneller veranderen, neemt de onzekerheid toe en is het zinvoller de toekomst te willen invullen.”

 

Knooppunt in de economie

Volgens Ostendorf is het met de toekomstvisie van organisaties momenteel slecht gesteld. “Bedrijven zijn op een verkeerde manier met hun toekomst bezig. Ze plannen weliswaar jaren vooruit, maar dit gebeurt door interne experts. Het is een illusie dat je iets van de toekomst begrijpt als je verkokerd naar eigen bedrijf of markt kijkt: je bent geen eilandje in de economie, maar een knooppunt. Zorg eerst dat je het grotere geheel door hebt en maak dan pas een plan hoe je hierop van binnenuit gaat reageren.” Organisaties onderkennen ook nog veel te weinig het belang van kennis, merkt Ostendorf in de praktijk. “Als het economisch slecht gaat, bezuinigen bedrijven het eerst op het opleidingsbudget. Zo van: dit jaar maar niet naar cursus of geen nieuwe ICT. Dat is een grote denkfout. Organisaties innoveren niet doordat medewerkers meegroeien. Het is andersom: de organisatie groeit doordat mensen blijven leren.”

 

Komt u ook naar de HRpraktijk Dag 2008?

Paul Ostendorf is een van de sprekers op de HRpraktijk Dag op 20 mei in het NBC te Nieuwegein. Deze dag staat in het teken van de 7 belangrijkste HR-trends voor de komende jaren. Drie sprekers vertellen hoe met de ontketende HR-revolutie om te gaan, gevolgd door praktische workshops.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.