Logo
  • Nieuws
  • 23 september 2019

HR: specialist of generalist?

Als HR-generalist kun je ervoor kiezen om jezelf te specialiseren. Of je kunt vanuit een HR-specialisme juist je kennis gaan verbreden. Wat is de beste keuze? En wat betekent het voor je carrière?

Beeld HR: specialist of generalist?

Veel HR-generalisten denken erover na om zich te specialiseren, omdat zij denken als specialist meer te kunnen verdienen. Dat is zeker niet altijd het geval, aldus Iris Jansen, Recruitment Consultant HR bij Robert Walters. "Vraag je in eerste instantie af: ‘Wat vind ik leuk?’ Breng in kaart welke verantwoordelijkheden je hebt binnen je huidige werk en welke projecten je hebt uitgevoerd. Uit welke elementen van je werk haalde je plezier? En waar was je goed in? Ben je analytisch ingesteld en vind je vooral de ‘harde kant’ van je werkzaamheden leuk, zoals het werken met cijfers en het maken van excelbestanden? Dan past een specialisatie in compensation & benefits waarschijnlijk goed bij jou. Geniet je vooral van het contact met werknemers, bijvoorbeeld tijdens coachinggesprekken? Dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor een specialisatie in learning & development."

Maar ook een generalistische rol heeft zo zijn voordelen. Jansen: "Heb je graag veel afwisseling binnen je takenpakket en vind je het saai om je te veel op één element te focussen, dan past een generalistenrol waarschijnlijk beter bij je. Als generalist pak je ad hoc vraagstukken op en ben je constant aan het schakelen, geen dag is het zelfde."

Meer vacatures, meer concurrenten

Hoewel er voor generalisten meer vacatures zijn, moet je volgens Jansen ook opboksen tegen een groter aantal concurrenten. Als specialist heb je minder concurrentie, maar kan het even duren voor er een vacature beschikbaar komt die aansluit bij jouw wensen en ervaring. "Grotere organisaties hebben complexere organisatiestructuren, en daardoor meer HR-specialisten," vertelt Jansen. "Vaak hebben zij aparte afdelingen voor verschillende HR-vraagstukken, zoals compensation & benefits of payroll. Bij kleinere organisaties worden deze taken door HR-generalisten opgepakt." Ook ziet Jansen verschillen tussen branches: "In de non-profitsector bijvoorbeeld, zijn HR-afdelingen nog ingericht volgens het originele bedrijfsmodel. Daardoor worden hier minder specialistische rollen gevraagd dan in commerciële organisaties."


Volgens Jansen bieden zowel de keuze voor specialisme als generalisme mogelijkheden voor doorgroei naar een functie met strategische taken. Heb je management aspiraties? Dan is het formaat van de organisatie waar je werkt of wil werken vooral van belang, zegt Jansen. Als generalist kun je doorgroeien naar de rol van HR manager, waarbij je een eigen team aanstuurt. Als specialist kun je ook doorgroeien tot manager, mits de organisatie groot genoeg is. Een specialistische rol kan leiden tot een hoger salaris, maar dit hoeft niet per se. Volgens Jansen hangt dit voornamelijk af van de vraag en het aanbod van bepaalde specialismen. "Met name compensation & benefits specialisten zijn op dit moment schaars, dus daar valt nu een mooi salaris in te verdienen," stelt zij.

Van specialist naar generalist

Na een paar jaar gewerkt te hebben binnen een specialistische rol kan de verveling toeslaan. Jansen: "Vaak zijn professionals na een paar jaar doorgegroeid tot een managementfunctie binnen hun specialisme. Ze geven dan leiding aan een team en zijn minder inhoudelijk bezig met hun vakgebied. Ik sprak laatst een manager compensation & benefits, die graag weer terug wilde naar een meer generalistische rol als HR manager. Na jaren in een specialisatie gewerkt te hebben is dat behoorlijk lastig." Daarom adviseert Jansen om, mocht je na een tijdje twijfelen om terug te keren naar een generalistische rol, dit liever eerder dan later te doen. "Je moet up-to-date blijven op het gebied van wetgeving en ontwikkelingen. Binnen een specialistische rol bevindt je je als het ware in een ‘tunnel’ en krijg je niet alles van het vakgebied mee. Je zult je dus flink moeten inlezen als je terug wilt naar een generalistische rol."

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.