Logo
  • Nieuws
  • 29 juli 2021

Grote verschillen in scholingsbudgetten per cao

De hoogte van scholingsbudgetten voor vrijwillige scholing varieert sterk binnen de twintig grootste cao’s. Het verschil kan oplopen tot meer dan 3.700 euro per jaar. Dit en meer blijkt uit onderzoek van online opleidingsinstituut Laudius, dat de in cao’s vastgestelde scholingsbudgetten voor vrijwillige scholing in kaart bracht.
 

Beeld Grote verschillen in scholingsbudgetten per cao

In veel cao’s zijn concrete afspraken gemaakt over vrijwillige (bij)scholing van werknemers, maar er zitten grote verschillen in de hoogte van dit scholingsbudget. Zo krijgt een werknemer bij een gemeente minimaal 3.909,72 euro per jaar, een medewerker in Retail Non-Food zo'n 150 euro per jaar.

Scholingsbudget voor werknemer niet overal vanzelfsprekend

In zeven van de onderzochte cao's, waar in totaal ruim 750.000 werknemers onder vallen, zijn geen expliciete budgetten voor vrijwillige scholing gedefinieerd. Onder andere in de metaal- en techniekbranche en binnen schoonmaak- en glazenwasserbedrijven kunnen werknemers op basis van hun cao geen beroep doen op een bedrag voor vrijwillige scholing.
Ook binnen dezelfde cao hebben niet alle werknemers recht op evenveel scholingsbudget. In de cao van Bouw en Infra krijgen bouwplaatsmedewerkers bijvoorbeeld 595,99 euro per jaar voor vrijwillige scholing, terwijl administratieve medewerkers genoegen moeten nemen met minder dan de helft. Het verschil in scholingsbudget kan verklaard worden door het verschil in fysieke aard van beide functies omtrent de benodigdheid tot omscholing op latere leeftijd.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.