Logo
  • Nieuws
  • 19 mei 2015

e-learning 2.0: Leren en meteen toepassen

Leren in je eigen tempo, waar en wanneer je dat wil - dat is de gedachte achter e-learning. Maar maken e-learning cursussen de verwachtingen in de praktijk ook waar? En zitten er ook andere voordelen aan online leren? Maak kennis met de mogelijkheden van 'e-learning 2.0' van HR Academy.

Beeld e-learning 2.0: Leren en meteen toepassen

"Er wordt momenteel van alles en nog wat aangeboden onder de vlag 'e-learning', van verzamelde Powerpoint-presentaties tot Massive Open Online Courses - kortweg MOOC's." Aldus HR Praktijk-hoofdredacteur Peter van den Hout. "De gemene deler is dat cursisten zelf aan het stuur zitten en de kennis via digitale media tot zich nemen."

Ook de behandelde onderwerpen van e-learning cursussen zijn divers: van timemanagement tot complete universitaire studies. Van den Hout: "In principe leent ieder onderwerp zich wel voor e-learning, maar feitelijke kennisoverdracht en praktische toepasbaarheid zijn belangrijke voorwaarden voor een succesvolle invulling."

Nieuw e-learning concept

De opleidingstak van HR Praktijk - HR Academy - heeft zich de afgelopen tijd intensief beziggehouden met de ontwikkeling van een compleet nieuw e-learning concept. "Je zou het wat mij betreft wel 'e-learning 2.0' kunnen noemen," geeft Van den Hout aan. "We hebben nadrukkelijk gekeken naar de bijzondere mogelijkheden die een online omgeving biedt om vakkennis tot je te nemen. Daarmee bedoel ik dat we nadrukkelijk hebben gezocht naar de toegevoegde waarde van online leren ten opzichte van live of klassikaal leren."

Ondersteund door onderwijskundigen is het team van HR Academy vervolgens aan de slag gegaan. In de uitwerking van het e-learning concept is ook rekening gehouden met de verschillende leerstijlen van deelnemers. Van den Hout: "De één werkt gestructureerd module voor module af, terwijl de ander een beetje heen en weer 'hopt' en de dingen overslaat die hij al denkt te weten. De opbouw van onze e-learning cursussen faciliteert verschillende leerstijlen."

Video van Commercial e-learning

Doorlopende praktijkcase

Een andere belangrijke feature is de splitsing tussen een kennis- en een toepassingslijn binnen de e-elearning cursussen. "De kennislijn bevat naast video's waarin vakexperts aan het woord komen, ook gevisualiseerde samenvattingen, jurisprudentie en naslagdocumenten. De toepassingslijn bestaat uit opdrachten en het volgen van een centrale casus die door de hele cursus heen loopt."

Met name die centrale praktijkcase is volgens Van den Hout een zeer onderscheidend onderdeel van de e-learning cursussen van HR Academy. "We hebben hiervoor een fictieve organisatie in het leven geroepen, schildersbedrijf Jansen en Jansens, waar van alles gebeurt op HR-vlak. Henny, de personeelsfunctionaris, loopt tegen allerlei actuele problematiek aan op het gebied van ontslag, verzuim, verlof en dergelijke. Cursisten krijgen aan de hand van deze casus steeds opdrachten, die ze vervolgens kunnen toetsen aan modelantwoorden. De gebeurtenissen in de casus zullen zeker herkenbaar zijn voor cursisten, want die zijn gebaseerd op echte praktijkvoorbeelden. Daarnaast is het ook gewoon ontzettend leuk en tegelijkertijd leerzaam om op deze manier kennis tot je te nemen!"

Bekijk hier alvast de introductie van de praktijkcase uit de e-learning cursussen van HR Academy:

Video van Introductie casus e-learning

HR Academy biedt op dit moment al de volgende e-learning cursussen aan:

Meer informatie over e-learning van HR Academy en inschrijven

HR Academy biedt opleidingen voor Human Resources. Onze passie is om mensen een stap verder te brengen in hun carrière. Dit doen we door HR-professionals te ondersteunen met een uitgebalanceerd aanbod opleidingen. Binnen dit aanbod zijn alle opleidingen van topniveau onder begeleiding van hoogleraren en experts.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.