Logo
  • Nieuws
  • 29 december 2022
  • Bron: Cognizant

De vijf meest gevraagde beroepen in 2029

De arbeidsmarkt blijft de komende jaren krap. Maar naar welke beroepen zal vooral vraag zijn? Het draait daarin om AI en purpose en dat levert een aantal interessante functies(benamingen) op.

Beeld De vijf meest gevraagde beroepen in 2029

Euan Davis, hoofd van Cognizant Research, voorspelt naar welke vijf beroepen de meeste vraag zal zijn in 2029. De skills waar organisaties in de toekomst naar vragen, hebben volgens hem vooral betrekking op het gebruik van machine learning, algoritmes, het visualiseren van data, data storytelling en experimentele technologieën. Maar de beroepen van de toekomst draaien niet alleen om technische skills. Ook ‘purpose’ is de komende jaren belangrijk als het aankomt op het aantrekken van talent binnen de nieuwe generatie.

De top-5 van meest gevraagde beroepen luidt volgens Davis als volgt:

  1. De door AI-geadviseerde zorgprofessional. De zorgprofessional gebruikt machine learning om ziektes en aandoeningen te voorspellen, en zorgt ervoor dat patiënten zo efficiënt mogelijk worden verzorgd. 
  2. De ethische inkoopfuctionaris die oplossingen en strategieën bedenkt voor het verkleinen van de CO2-voetafdruk van een bedrijf, binnen de producten en diensten.
  3. De cyberaanvalvertegenwoordiger en cyberrampvoorspeller, twee beroepen die cyberaanvallen voorkomen, dwarszitten, en aanpakken. 
  4. De purpose manager. De purpose manager zorgt ervoor dat de visie en doelen van een bedrijf zijn meegenomen in de bedrijfsstrategie, en dat deze zowel intern als extern worden gecommuniceerd. Dit moet medewerkers het gevoel geven dat ze zinvol werk verrichten, en dat ze een ‘purpose’ hebben. 
  5. 'Uni for Life'. Een soort coördinator voor levenslang leren. In de toekomst liggen de werkrelaties verder uit elkaar, waardoor de aandacht voor persoonlijke ontwikkeling van het individu nog belangrijker wordt. Dit schept de behoefte aan een coördinator die werknemers stimuleert om zich te blijven ontwikkelen.
 

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.