Logo
  • Nieuws
  • 27 november 2023

De juiste vragen stellen aan een AI-bot is een cruciale vaardigheid - Steeds meer vraag naar prompt engineers

Om de kansen van AI goed te kunnen benutten, is het van belang werknemers aan te trekken met de juiste vaardigheden en/of bestaande medewerkers op te leiden. Zo zien vacaturesites de vraag naar AI-skills onder bedrijven toenemen. Bedrijven zijn op zoek naar onder anderen ‘prompt engineers’ en ‘AI-controleurs’.

Beeld De juiste vragen stellen aan een AI-bot is een cruciale vaardigheid - Steeds meer vraag naar prompt engineers

Volgens LinkedIn hebben ook steeds meer mensen steekwoorden als ‘ChatGPT’, ‘prompt engineering’, ‘prompt crafting’, en ‘generative artificial intelligence’, op hun profielen staan zo meldt Business Insider.

Uit data van de vacaturesite blijkt dat het aantal bedrijven met een ‘hoofd AI’ de afgelopen vijf jaar verdrievoudigde. Sinds december 2022 steeg het aantal met 13 procent.

Een prompt engineer vertaalt de input van gebruikers naar uitvoerbare acties voor de AI

Prompt engineer zeer gewild

Vacaturesite Adzuna ziet het aantal AI-banen ook toenemen. Prompt engineer wordt volgens de vacaturesite dé baan van 2024. ‘Prompt engineers’ zijn experts in het stellen van vragen aan op AI draaiende chatbots, zoals ChatGPT. Een prompt is wat je als eindgebruiker een AI-chatbot vertelt te doen. Hoe gerichter je vragen, hoe beter de antwoorden van de chatbot. 

Er zijn nog niet heel veel vacatures voor dit soort banen aldus Adzuna, maar er zijn steeds meer bedrijven die het potentieel van AI willen aanwenden. In de Verenigde Staten kunnen prompt engineers tot wel 375.000 dollar per jaar verdienen (omgerekend zo'n 342.000 euro). En daarvoor hebben ze niet eens altijd een (technisch) diploma nodig. 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.