Logo
  • Blog
  • 10 juni 2016

Behoud werknemers door ze verder te helpen in hun carrière. 6 tips

Dat er een ‘war for talent’ woedt, daar is iedereen het wel over eens. Waar veel bedrijven echter minder bij stil lijken te staan, is het feit dat die strijd in toenemende mate binnen de muren van de eigen organisatie plaatsvindt.

De werkgeversmarkt wordt steeds concurrerender en het is daarom niet alleen moeilijk om talent aan te trekken – het behouden van personeel is minstens zo’n grote uitdaging. Voor elk uur dat u spendeert aan het aantrekken van nieuw talent, zou u daarom twee uur moeten besteden aan het behouden van uw huidige werknemersbestand. In de tijd dat hiërarchische bedrijfsstructuren nog de overhand hadden, was het niet zo moeilijk om werknemers te behouden. Medewerkers die u graag wilde behouden, gaf u gewoon een promotie. Vandaag de dag kennen steeds meer bedrijven echter een platte organisatiestructuur en is het voor werknemers dus moeilijker om voor zichzelf een duidelijk carrièrepad uit te stippelen binnen een en dezelfde organisatie. En is het voor werkgevers dus moeilijker om personeel te behouden.

Het moet in evaluatiegesprekken met werknemers daarom niet meer zozeer gaan om het beklimmen van de carrièreladder, maar over zogenaamde career maps die ook horizontale paden kunnen bevatten. Werkgevers moeten het meer hebben over het ontwikkelen van vaardigheden en het opdoen van brede werkervaring binnen de eigen organisatie, zonder daarbij de nadruk te leggen op functietitels.

Carrièreontwikkeling in een platte wereld

Zoals in elke relatie draait het ook in die tussen werknemer en werkgever allemaal om communicatie. Werkgevers zouden hun managers daarom moeten aanmoedigen om op regelmatige basis het gesprek aan te gaan met hun werknemers over carrièrepaden, en over de vaardigheden die nodig zijn die paden te bewandelen. Begin daarom vandaag nog met het inplannen van deze gesprekken. Vraag uw werknemers naar hun carrièredoelen, maar geef ze ook advies over het opbouwen van een carrière in de wereld van vandaag.

Tips voor carrièremanagement

Hieronder staat een aantal tips die u aan uw werknemers kunt geven.

  1. Zorg voor een transparante relatie met uw manager en vraag zijn of haar hulp bij het identificeren van vaardigheden die nodig zijn voor de focus op persoonlijke groei.
  2. Kijk naar functies die aansluiten op uw huidige functie, en welke van die rollen u ambieert op de lange termijn. Dit helpt om gemotiveerd te blijven.
  3. Wacht niet tot er een betere functietitel beschikbaar komt. Verbreed in plaats daarvan uw ervaring.
  4. Zijdelings switchen van functies helpt u om brede ervaring op te doen en kan voordelen opleveren voor uw verdere carrière. Een Director met een brede set vaardigheden is voor veel organisaties bijvoorbeeld van grotere waarde dan iemand die heel veel kennis heeft van slechts één specifiek onderwerp.
  5. Denk na over het verhaal dat u met uw cv wilt vertellen. Kijk verder dan functietitels en -niveaus, en richt u op overdraagbare vaardigheden.
  6. Wilt u meer verantwoordelijkheden binnen de organisatie? Ontwikkel u dan liever als generalist dan als specialist. Te lang in dezelfde functie blijven zitten, kan tunnelvisie veroorzaken.

Waardering tonen

Het meten van carrièreontwikkeling is vandaag de dag niet makkelijk, en dat maakt het soms moeilijk om te zien dat er wel degelijk sprake is van progressie – of om gemotiveerd te blijven. Help uw werknemers daarom door hen te laten inzien dat ervaring belangrijker is dan een functietitel. Maar bovenal doet u er goed aan om uw werknemers te laten merken dat u hen waardeert en niet slechts als een nummer beschouwt. Toon interesse in hun carrièreontwikkeling, moedig ze aan om vragen te stellen en investeer in hun carrièrepad. Zo stimuleert u medewerkers en zorgt u ervoor dat ze zich vrij voelen om zelf het initiatief te nemen om te praten over hun carrièredoelen. Het gevolg is niet alleen dat ze blijven, maar ook dat ze opbloeien en u helpen de doelen van de organisatie te behalen.

 

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.