Logo
  • Opinie
  • 30 november 2017

6 belachelijk simpele manieren om 'NEE' te zeggen

Zeg jij ‘ja’ terwijl je ‘nee’ wilt zeggen? Heb je moeite met ‘nee’ zeggen? Loop jij jezelf voorbij? Sta jij altijd klaar voor anderen, maar vergeet je jezelf? Ben je het zat, wil je veranderen, maar weet je niet hoe? Herken jij jezelf in een of meerdere van de voorgaande punten?

Voor anderen klaar staan is mooi. Maar als het ten koste gaat van jezelf, dan wordt het een ander verhaal. Trainer Denise Rösken van IMK Opleidingen, liep haarzelf flink voorbij, maar wist dit gelukkig te veranderen. Graag deelt ze haar kennis en inzichten. Hieronder lees je 6 belachelijk simpele manieren om nee te zeggen, welke je direct kunt toepassen in de praktijk.

1. Ja, én…

Door ‘Ja, en…’ te antwoorden op een verzoek creëer je zelf de ruimte om invloed uit te oefenen op de situatie.

2. Niet nu

Wanneer iemand iets voorstelt wat je wel zou willen, maar het op dat moment gewoon even niet uitkomt.

3. Ik kom er later op terug

Door uitstel te vragen kun je even rustig nadenken of je het echt wilt.

4. Ik-model

Toon begrip voor de ander. Gebruik ik… Geef kort en krachtig aan wat jouw grens/wens is. Maak jouw weigering inzichtelijk vanuit jezelf en leg eventueel een alternatief of een andere mogelijke oplossing voor.

5. Broken-record techniek

Je geeft aan dat je iets niet wil of kan. Daarna herhaal je deze zin, elke keer wanneer de ander jou toch probeert te overtuigen je grens te overschrijden.

6. ‘Nee’

‘Nee’ zeggen lijkt soms hard, maar dat is het niet. Vragen staat vrij, maar ‘nee’ zeggen ook. Dus hou het kort en krachtig.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.