Logo
 • Nieuws
 • 16 december 2019
 • Bron: LinkedIn

10 meest opkomende banen in Nederland

LinkedIn heeft voor de eerste keer in Nederland het Emerging Jobs Report uitgebracht. Een rapport met de 10 meest opkomende banen in Nederland dat een licht schijnt op banen die een enorme groei doormaken. De nieuwe wetten binnen de gegevensbescherming hebben duidelijk invloed gehad op de top 10, wat duidelijk te zien is aan de eerste en tweede noteringen op de lijst: de functie van Data protection officer en ‘Privacy Officer’.

Beeld 10 meest opkomende banen in Nederland

Ook technische functies zoals Growth Hacker, Robotic Engineer en Artificial Intelligence Specialist domineren de lijst. Toch gaat het niet alleen om functies in de techniek, te zien aan de administratieve functie op de HR afdeling op 9 of die van Customer Success Specialist op 8.

De top 10 ziet er als volgt uit:

 1. Data protection officer
 2. Growth hacker
 3. Privacy officer
 4. Robotics engineer
 5. Artificial Intelligence Specialist
 6. Data Scientist
 7. Data Engineer
 8. Customer Success Specialist
 9. Human Resources Administrative Officer
 10. Cloud Engineer

Non-profit zag de grootste groei

De sectoren waar de grootste groei op jaarbasis zichtbaar was bij het aannemen van talent zijn non-profit (+ 41%), detailhandel (+ 36%) en financiële diensten (+ 28%).

De hoofdstad blijft in trek

Amsterdam bekleedt een eerste plaats binnen de opkomende banenmarkt van Nederland, met meer dan 36% van de werknemers in deze functies in de hoofdstad. De stad is ook de thuisbasis van bijna 45% van alle openstaande functies binnen de emerging jobs. Maar ook steden als Tilburg, Groningen, Rotterdam en Maastricht kenden allemaal een groei van 25% of meer op jaarbasis in bedrijven die nieuw talent in dienst hebben.

Bedrijven staan ook open voor het aannemen van opkomend talent uit het buitenland. Professionals uit India, de UK, Duitsland, de VS en Frankrijk zijn naar Nederland verhuisd om deze opkomende functies te vervullen.

Daarnaast gaat het rapport dieper in op wat deze trends voor de arbeidsmarkt betekenen. Met LinkedIn-data is het niet alleen mogelijk om deze opkomende banen te identificeren, maar ook om inzicht te geven in de vaardigheden en skills die zijn verbonden aan deze banen, en inzicht in welke industrieën en steden naar deze werknemers gezocht wordt. 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.