Logo
  • Nieuws
  • 13 december 2011
  • Mariel Hovemann

Werkgevers willen voorrang voor flexibel loon

Werkgevers en werknemers moeten het komende jaar vooral kiezen voor flexibele beloningsvormen. Dat bepleit werkgeversvereniging AWVN in zijn arbeidsvoorwaardennota 2012.

Beeld Werkgevers willen voorrang voor flexibel loon

Cao-partijen moeten anticiperen op snel verslechterende economische omstandigheden is de stelling van AWVN. Door flexibele loonafspraken kunnen werkgevers sneller reageren op bedrijfseconomische schommelingen. Zulke afspraken resulteren in meer ruimte voor verdere investeringen in inzetbaarheid van medewerkers en helpen om  het aantal ontslagen te minimaliseren, aldus de werkgeversvereniging.

 

Flexibel beloningsbeleid

In de Arbeidsvoorwaardennota presenteert AWVN een tienpuntenplan waarmee cao-partijen volgens de werkgevers de economische crisis kunnen tegengaan en waarmee  zij tóch anticiperen op de toekomstige krappe arbeidsmarkt. Mogelijkheden voor flexibel beloningsbeleid zijn onder meer: winstdeling, collectieve en/of individuele resultatendeling, loonaanpassingen die afhankelijk zijn van macro- of micro-economische ontwikkelingen en loonaanpassingen die ‘gefinancierd’ worden door creatieve aanpassingen van roosters en werktijden.


Loonruimte vergroten

De werkgeversvereniging bepleit verder cao-afspraken die tot doel hebben de loonruimte te vergroten. Concreet gaat het bijvoorbeeld om het afslanken of afschaffen van zogenaamde ‘ontziemaatregelen voor ouderen’ en om het verminderen van bovenwettelijke vakantiedagen. De waarde van de vrije dagen zou gebruikt kunnen worden voor individuele inzetbaarheidbudgetten of voor vormen van (flexibele) loonsverhoging.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.