Logo
  • Nieuws
  • 7 juli 2010
  • Manon Schuttrups

Variabel inkomen groeit ten opzichte van vast inkomen

Maar liefst 60 procent van de Nederlandse bedrijven sleutelt aan de verhouding variabel en vast loon of heeft de intentie dit in de komende twee jaar te gaan doen.

Beeld Variabel inkomen groeit ten opzichte van vast inkomen

Dit blijkt uit wereldwijd onderzoek van Hay Group.

 

Het gaat met name om een structurele verhoging van het variabel inkomen ten koste van de groei van het vaste inkomen. Dit om de vaste kosten te beperken. Ook worden de beloningssystemen beter afgestemd op de bedrijfsstrategie (58%). Het nieuwe belonen gaat dus hand in hand met uitdagende doelstellingen en de nadruk wordt meer gelegd op de financiële resultaten van de organisatie.

Verhouding variabel en vast loon

Gekeken naar de wereldranglijst van de verhouding tussen variabel en vast loon, behoort Nederland tot de middenmoot (13-18% variabel). 58 Procent van de Nederlandse bedrijven geeft aan dat een  verandering van het beloningssysteem noodzakelijk is om voor betere aansluiting bij de totale bedrijfsstrategie. 48 Procent wil hiermee de organisatie- of teamprestaties verbeteren.

 

Nadruk op financiële resultaten

Werkgevers leggen de nadruk steeds minder op tevredenheid en ontwikkeling van werknemers. Maar juist meer op de financiële resultaten. Dit is een erfenis van de recessie; wereldwijd bepaalt bij meer dan de helft van de bedrijven de financiële prestatie de variabele beloning van de werknemers.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.