Logo
  • Nieuws
  • 7 april 2008
  • Arzu Kokeng
  • Bron: Redactie HRpraktijk.nl

Salarissen begin 2008 harder gestegen dan in heel 2007

In het eerste kwartaal van 2008 zijn de cao-lonen met 2,7 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Dat is meer dan in heel 2007, toen de cao-loonstijging nog 2,1 procent bedroeg. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Beeld Salarissen begin 2008 harder gestegen dan in heel 2007

De voorlopige uitkomsten van het eerste kwartaal 2008 zijn gebaseerd op 86 procent van de cao’s.

 

Grootste stijging in het onderwijs

In het eerste kwartaal van 2008 zijn de cao-lonen in de horeca met 1,2 procent het minst gestegen van alle bedrijfstakken. De grootste stijging van het uurloon werd in het eerste kwartaal gemeten in de bedrijfstak onderwijs (+ 3,3 procent). Ook bij de financiële instellingen, de energie- en waterleidingsbedrijven en vervoer en communicatie zijn de lonen sterk toegenomen ten opzichte van een jaar eerder.

 

Wettelijke inkomensafhankelijke werkgeversbijdrage

De contractuele loonkosten zijn in het eerste kwartaal van 2008 toegenomen tot 3,2 procent, doordat de wettelijke inkomensafhankelijke werkgeversbijdrage in de ziektekosten is verhoogd. Daarmee zijn zij harder gestegen dan de cao-lonen. In 2007 namen de contractuele loonkosten en de lonen nog allebei toe met 2,1 procent.

 

Loonkosten bij de overheid

In het laatste kwartaal van 2007 waren de verschillen tussen de drie cao-sectoren beduidend groter. Sindsdien zijn de loonkosten bij de particuliere bedrijven en de gesubsidieerde sector duidelijk sterker toegenomen dan bij de overheid, doordat de cao-lonen bij de sector overheid in 2007 relatief sterk waren verhoogd.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.