Logo
  • Nieuws
  • 13 april 2011
  • Miranda Panse

Privé-surfen op internet? Loon inleveren!

Wat kunnen werkgevers doen aan werknemers die naar hun idee te veel tijd besteden aan privé-surfen op internet? In de wet staat dat loon de tegenprestatie vormt voor daadwerkelijk gepresteerde arbeid. Op grond daarvan kan een werkgever loon terugvorderen van een werknemer die veel werktijd gebruikt met rondsurfen op het internet.

Beeld Privé-surfen op internet? Loon inleveren!

Het Arbeidshof van Luik gebruikte deze wet tegen een bediende van de beveiligingsdienst van een luchthaven. De werkgever kan aantonen dat de man vele uren had doorgebracht met het spelen van computerspelletjes en met televisiekijken. Zoiets staat gelijk met virtuele afwezigheid.

Privacywet
Wie werknemers wil betrappen op privé-surfen en –mailen moet overigens rekening houden met de strikte procedures van de privacywet. Maar er is dus een manier voor werkgevers om actie te nemen tegen wat diefstal van werktijd genoemd kan worden: bewijzen dat er niet was gewerkt en loon terugvorderen.

De werkgever moet dan wel kunnen aantonen dat er zinnig werk was voor de werknemer. Er zijn ook studies die aantonen dat veel werknemers zich vervelen omdat er niet genoeg opdrachten zijn.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.