Logo
  • Nieuws
  • 5 mei 2023

Meer vakantiegeld voor lagere inkomens, minder voor hogere - PKB in opmars

Dit jaar ontvangen vooral werknemers met loon tot € 3.000 bruto per maand netto iets meer vakantiegeld. Terwijl hogere inkomens daar netto op achteruit gaan. Dat blijkt uit berekeningen van HR- en salarisdienstverlener ADP.

Beeld Meer vakantiegeld voor lagere inkomens, minder voor hogere - PKB in opmars

Iemand met een maandloon van € 1.000 bruto ontvangt dit jaar € 15 netto extra vakantiegeld. Bij € 1.250 bruto per maand is dit netto € 18 meer. Bij een brutoloon van € 3.000 per maand houdt je  € 259 netto meer over.
Een werknemer met een modaal maandsalaris (€ 3.086) ontvangt dit jaar daarentegen in vergelijking met 2022 € 18 netto minder. Twee keer modaal ontvangt € 39 minder dan in 2022. Drie keer modaal krijgt € 579 netto minder uitgekeerd.

Heffingskortingen inkomensafhankelijk

Dik van Leeuwerden, expert op het gebied van wet- en regelgeving bij ADP Nederland, legt uit dat het verrekeningspercentage loonheffingskorting dit jaar voor een divers beeld zorgt. "De heffingskortingen zijn namelijk inkomensafhankelijk. De algemene heffingskorting is maximaal € 3.070. Vanaf een jaarloon van meer dan € 22.660 wordt deze korting afgebouwd met 6,095% over het meerdere. Verdien je meer dan € 73.031, dan is de algemene heffingskorting afgebouwd tot nul."

Afbouwpercentage arbeidskorting

Daarnaast heeft elke werknemer recht op de arbeidskorting. "Bij een jaarloon van € 37.691 bereik je het maximum van € 5.052 aan arbeidskorting. Verdien je dit jaar meer dan deze € 37.691, dan wordt over het meerdere de arbeidskorting weer afgebouwd met 6,51%. Uiteindelijk is bij een jaarloon van meer dan € 115.295 de arbeidskorting geheel afgebouwd tot nul."

Het afbouwpercentage voor de arbeidskorting is dit jaar 6,51% en dus hoger dan vorig jaar. Dit was toen 5,86%. Het moment waarop een werknemer in de afbouwfase komt, ligt in 2023 bij een hoger inkomen dan in 2022. Meer werknemers profiteren dus van de arbeidskorting. Daarnaast is het inkomen waarbij het recht op arbeidskorting vervalt, hoger dan vorig jaar. "Je moet dit jaar dus langer rekening houden met het verrekeningspercentage van 6,51%. Dit komt bovenop het tarief van 49,50%. Dat is de reden dat werknemers die drie keer modaal verdienen in 2023 nu minder overhouden van hun vakantiegeld dan in 2022", aldus Van Leeuwerden.

Persoonlijk Keuze Budget (PKB)

In mei krijgen nog steeds de meeste mensen hun vakantiegeld uitgekeerd. Het PKB is echter met een opmars bezig. Steeds meer mensen kiezen zelf of en wanneer ze vakantiegeld laten uitkeren zo merken salarisverwerkers aldus Visma Raet. Vooral bij de overheid, waterschappen, provincies, gemeenten, energiebedrijven, banken en verzekeraars.

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.